Légtisztító tornyokat vetnek be a szmog eltüntetésére

218

Kínai elképzelés alapján óriási tornyokat építenének Újdelhiben annak érdekében, hogy a szmogot eltüntessék a nagyvárosi levegőből.

India levegője nagyon szennyező, egy ideje azonban különösen koncentrált füstköd lepte el a fővárost.
Habár a kormány lépéseket tett annak szabályozására, hogy mely napokon milyen gépjárművek haladhatnak a forgalomban, és az építkezési munkákat is leállították, a mostanában indult gabonacsonk égetés, és a közeljövőben megrendezendő fények ünnepe rendezvény (mely folyamán sok tűzijátékot és pirotechnikai eszközt lőnek) csak súlyosbítani fogja a helyzetet.

Az indiai Kurin Systems vállalat ezt a kritikus levegőszennyezettséget egy nagyméretű légtisztító eszközzel söpörné ki, melyet az indiai fővárosban építene fel. A berendezés az elképzelések szerint körülbelül 13 méter magasságig tornyosulna, és működésével három kilométeres övezetben 75.000 lakosnak biztosítana friss, tiszta levegőt. A startup vállalat úgy véli, a rendszerben lévő 48 ventilátor és a 9 rétegű szűrőberendezés napi 32 millió köbméter szennyezett levegőt lesz képes megtisztítani, ami 1,3 millió köbméternyi légtömeget jelent óránként.

A szerkezet a tervek szerint 6,1 méter szélességű, de a vállalat nyilatkozata alapján védelmi szempontokból annak további 9,1 méteres övezetébe nem engednék meg a bejárást.
A berendezést napenergiával működtetnék, így újabb zónák is szükségesek lesznek majd a napelemek felállításához.

A vállalat megkezdte az egyeztetéseket a kormánnyal a légtisztító torony felállításáról, melynek megépítése körülbelül négy hónapig tartana, és megközelítőleg 239.000-272.000 dollárba (nagyjából 67-77 millió forintba) kerülne.

Comments are closed.