Megmenthető az orrszarvú alfaja

211

Laboratóriumi körülmények között első alkalommal hoztak létre német szakemberek mesterséges megtermékenyítéssel rinocérosz embriókat. A utolsó hím északi szélesszájú orrszarvú, Sudan elpusztulása után felcsillant a remény arra, hogy a kipusztulás előtt álló faj mesterséges úton ugyan, de megmenthető a kihalástól.

Thomas Hildebrandt, a berlini Leibnitz Zoológiai Kutatóintézet szakértője és kollégái által elsőként kivitelezett rinocérosz megtermékenyítés eredményesen zárult. A lombikprogram során orrszarvú embriók alakultak ki a megtermékenyített petesejtekből. A hímivarsejtek északi hím példányok spermiumából, a petesejtek pedig déli szélesszájú állatoktól erednek.

A program következő lépcsőfoka a kipusztulás előtt álló alfaj- embriók megteremtése lesz, amihez a világ két legutolsó példányaitól kell petesejteket venni. Ez várhatóan 2018. augusztus-szeptember hónapjában fog megtörténni a kutatóintézet beszámolója alapján. A projekt szerint déli szélesszájú állatok lesznek az embriók dajkaanyjai, az első megtermékenyítés pedig már 2019. elején várható.
A két nőnemű egyed a nemrég, 45 évesen elpusztult Sudan leszármazottai. Az egyik a lánya, a másik pedig az unokája. Mind a két terméketlen példány egy rezervátumban él Kenyában.

Az északi szélesszájú rinocéroszok természetes élőhelye Közép-és Kelet-Afrika volt, az utolsó vadon élő egyedek pedig már 2008-ban elpusztultak.

Comments are closed.