Mely országok vészelhetik át a klímaváltozást?

995

A Notre Dame-i Egyetem tudósai speciális ranglistát állítottak fel, mely alapján kiderül, mely országok milyen veszélyben lehetnek a későbbiekben a globális felmelegedés miatt. A listában országunk is megtalálható.

Akár beletörődünk, akár nem, a klíma változása a világon élő emberek mindegyikét érinti. Az pedig, hogy ki éli túl, azon múlik, ki hol él. Persze ez nem konkrétan a földrajzi behatárolással hozható összefüggésbe, jóval inkább az adott térség készültségi fokával.
Az egyetemi szakértők éve alkottak egy indexet, a Notre Dame Global Adaption Initative globális alkalmazkodási mutatót, ami azt jelzi, mely országban mekkora a túlélési esély. Ez a felmérés felkerült a világhálóra is.
A mutatószám kiszámolásához több tényezőt vettek figyelembe, úgymint adott térség infrastruktúrája, technikai felkészültsége, ételraktárai. Számbavették azt is, mennyire valószínűek az országban a természeti csapások, a politikai jellegű megmozdulások, vagy milyen szintű az ország vezetésének globális felmelegedésről való felkészültsége.

A súlyozott index alapján a globális felmelegedés legnagyobb áldozatai az alábbi térségek lehetnek:

1. Kongói Demokratikus Köztársaság
2. Közép-afrikai Köztársaság
3. Eritrea
4. Csád
5. Szomália

A legvalószínűbb túlélők pedig:

1. Norvégia
2. Új-Zéland
3. Finnország
4. Svédország
5. Svájc

Érdekességképp pár adat a listáról (az első helyen van a legnagyobb túlélési eséllyel rendelkező):

12. Egyesült Királyság
15. USA
33. Oroszország
36. Magyarország
59. Kína

Készült egy térkép is, melyen színekkel differenciálják a veszélyes, és a kevésbé veszélyes zónákat, pirossal és árnyalataival (minél pirosabb annál kevesebb a biztonság) a kockázatos kategóriába eső országokat, zölddel és annak árnyalataival (minél zöldebb annál nagyobb a biztonság) pedig a legkevésbé kockázatos sávba esőket jelölték.

Ezzel az értékmérővel nem dőlt meg az a teória, mely szerint a fejlett térségek jobban alkalmazkodnak a klímaváltozáshoz, mint a fejlődő országok. Bár jóval nagyobb mértékű környezetszennyezést okoznak nagymértékű szennyezéseikkel, mégis jobban felkészültek az esetleges változásokra, könnyebben reagálnak fejlettségük miatt. Ennek okán a Párizsban megköttetett klímaegyezményben az is szerepel, hogy a fejlett térségek támogassák a fejlődő részeket.

Ez természetesen nem jelent egyet azzal, hogy a gazdag régiók kimaradnának a globális felmelegedés hatásaiból. Felmérések szerint például 2100-ra problémát jelent majd a menekültválság, az egyre pusztítóbbak lesznek természeti csapások, és megjelenik a gazdasági válság Amerikában. Angliában pedig már 2050-re hiány lesz a víztartalékokban.

Erről Steven Hawking 2018. márciusában bekövetkező halála előtt figyelmeztette a világot. Azt mondta, sötét jövő vár az emberiségre, ha az nem tesz valamit a környezetért.

Comments are closed.