Mennyi a napi mozgásmennyiség az egészséghez?

3 421

Felmérések alapján 4-ből 3 ember nem sportol eleget naponta, sőt, az emberek többsége jóval kevesebbet mozog, mint amennyire szükség lenne. Egy kutatás alapján – melyet a Cambridge-i Egyetem szakértői végeztek – a mozgásszegény életmód kétszer annyi ember halálát okozza, mint az elhízás. Az eredmények szerint 676.000 európai ember halála a mozgáshiány miatt kialakuló betegségek következményeképpen következik be. Ez elég riasztó adat ahhoz képest, hogy csupán 20 percnyi séta elegendőnek számít az egészség megőrzése érdekében.
A mozgáshiány a szív és érrendszer megbetegedéseit okozhatja, de a rák kialakulásában is van szerepe. Ezek mellett pedig felelős az elhízásért, ami komoly egészségügyi kockázatot jelent.

A minimális fizikai aktivitás

A Cambridge-i Egyetem szakértői 334.161 férfi, és nő életvitelét tanulmányozták 12 évig, amely idő alatt a megfigyeltek közül összesen 21.438 ember halt meg. A fizikai aktivitás teljes hiányával élő csoport, valamint a szegényes mozgást folytató csapat tagjainak vizsgálata alátámasztotta feltételezésüket, mely szerint minimálisan 20 percnyi séta szükséges csupán a halálos betegségek kialakulásának 16-30 százalékos csökkentéséhez.

Ez a 20 percnyi könnyed séta természetesen nem elég az összes kockázat elkerüléséhez: különösen az ülőmunkát végző emberek számára. Az egyetem felmérése szerint azonban 60-75 perc könnyű mozgás naponta már elegendő az egészséges életmódhoz. Ez azt jelenti, hogy naponta egy-egy hosszabb bevásárlással, vagy kutyasétáltatással már sokat tehetünk testünk karbantartásáért.

Az optimális fizikai aktivitás persze jóval több mozgást kíván. A fittséghez a kutatók elemzései alapján heti két erősítő tréningre és 150 percnyi könnyed, vagy 75 percnyi aktív mozgásra van szükség. Ezt a mennyiségű mozgást 4-ből 3 ember nem iktatja be életébe.

Akiknek nagy távolságokat kell megtenniük munkahelyükig, majd ott naphosszat ülő munkát kell végezniük, nehezen teljesítik a szükséges mennyiségű fizikai aktivitást. Pedig akár 30 százalékkal is csökkenthetik a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát napi 20 perc sétával, és egy kis lépcsőzéssel.

Javasolt tehát a következő megállóban felszállni a tömegközlekedési eszközre, vagy egy megállóval előbb leszállni a buszról beiktatva ezzel a minimum napi sétát.

Comments are closed.