Mennyibe kerül a rettegett péntek 13-a?

1 446

Vannak, akik nem tulajdonítanak jelentőséget a péntek 13-nak. Mások viszont annál nagyobb félelemmel „várják” ezt a napot. Az utóbbi években készítettek számításokat arra nézve, mennyibe kerül egy ilyen rettegett nap, vagyis mennyit költenek a babonás emberek arra, hogy elkerüljék a „nap okozta” kellemetlenségeket. Ez a gazdasági vonzat nemcsak a kockázatos népi hiedelmek (például a fekete macska kikerülése, vagy a létra alatti átsétálás) mellőzésének költségeire terjed ki, hanem például az aznap elhalasztott repülések és meg nem hozott üzleti döntések ráfordítás-vonzataira is.

A 13-as számnak már az ókorban is jelentősége volt, ugyanis már akkor is tartottak tőle az emberek. Mivel – az elképzelések alapján – a 12-es szám jelenti a tökéletességet, a következő szám csakis negatív szimbólumot testesíthet meg. Sokan ezt olyan komolyan veszik, hogy egyszerűen elhagyják ezt balszerencsét jelentő a számot. Például van olyan hely Amerikában, ahol nincs 13. emelet, a 12. szint után egyszerűen a 14. következik.

Egy évben a péntek tizenharmadika három alkalommal jelenhet meg a naptárban, a 2018-as évben például kétszer esik péntekre a hónap 13. napja (április 13. és július 13). A magyar lottóvállalat ezzel kapcsolatban felmérést is végzett, megvizsgálta, vajon hány embert érint a 13-i babona. Az eredmények azt mutatják, hogy a 30-39 év közötti magyar nők 50%-a jelentőséget tulajdonít a „bűvös napnak”, és ennek a csoportnak a 70%-a véli úgy, hogy pozitív jelentéssel, sőt, szerencsehozó tulajdonsággal is bír ez a dátum.

A Szerencsejáték Zrt. felméréséből az is kiderül, hogy a megkérdezettek kétötöde jelentőséget tulajdonít péntek 13-ának, többük szerint szerencsehozó formában. A magyarok csupán 10%-a gondolja úgy, hogy ez a dátum kifejezetten szerencsétlenséget hoz, és közülük minden negyedik retteg a híres 13-as számtól: ezen a napon sokan a szerencsétlenségtől való félelem miatt nem hagyják el otthonukat sem (ezt triszkaidekafóbiának hívják).

A kutatás értékeléséből kiderül még, hogy akik hisznek 13-a szerencsés jellegében, azok ezen a napon biztosan játszanak valamilyen szerencsejátékkal, 4 százalékuk pedig nyer is az előre megálmodott számokkal. Vannak, akik direkt péntek 13-án teszik próbára szerencséjüket, és akkor játszanak a lottózókban. Az értékesítők forgalma ilyenkor 150 százaléka is lehet egy szokásos pénteki napénak.

A babona gazdasági vonzata viszont inkább a rettegők miatt mérhető a világon. A Stress Management Center and Phobia Institute kutatása szerint egy-egy péntek 13-a 700-800 millió amerikai dollárral „csökkenti” USA gazdasági teljesítményét. Ennek okai többek között az elhalasztott repülőutak, a meg nem hozott üzleti döntések és a későbbre hagyott nagyösszegű vásárlások. Emellett a péntek 13-i házasságkötések száma is jóval kevesebb a szokásos péntekekhez képest.
Ezen napok nyertesei kétségtelenül a babonák hitetlenjei, hiszen ők akár negyedével olcsóbban vásárolhatnak ilyenkor repjegyeket.

Brit felmérések szerint az ingatlanvásárlásoknál is nagy szerepet játszik a 13-as szám, hiszen ezen szám alá tartozó házak akár 9.000 fonttal (vagyis hárommillió forinttal!) is kevesebbet érhetnek a szomszédban lévő azonos felépítésű otthonoknál.

Comments are closed.