Mi az ideális életkor családalapításhoz?

840

Gyakori téma, hogy mikor kellene szülni egy nőnek. A kérdés megválaszolása roppant bonyolult, hiszen a megfelelő idő nem csak a belső biológiai óra függvénye. Valóban nem lehet megállítani a női test öregedését, viszont sok minden tehető a projekt sikerességének érdekében.

Társadalmi szempontból a gyermekszülésre nincs megfelelő időpont. A fiatal, húsz év körüli nők még tanulmányaikkal, vagy karrierépítésükkel vannak elfoglalva. A harminc év körüli hölgyek pedig csak mostanra tudják szüretelni munkájuk gyümölcseit. Ebben az életkorban már jellemző a házas-, vagy éllettársi kapcsolat megléte, ami közös kasszát is jelent a partnerrel. Közös autó, közös lakás, stb. Ez pedig az esetek többségében nagyobb hitel felvételével, vagy egyéb komoly kiadással eszközölhető.
Az utódnak viszont megbízható környezet és fix háttér szükséges, ezért a leendő szülők kivárnak. Vagyis várakoznak, mikor lesz alkalmas idő a gyermekvállalásra gazdasági szempontból. Ez persze sohasem jön el, ugyanis a munkahely és a magánélet is folyamatos változásokat, előrelépéseket hoz, amik miatt újra és újra halogatják a babaprojektet.

Idősebb korban kisebb az esély
Biológiai szempontból viszont fordított a tényállás, ugyanis a húsz év körüli nők állnak a termékenység csúcsán, körülbelül 24-25 éves korig. Ezt követően a spontán terhesség esélye jelentős mértékben redukálódik.
A természetes megtermékenyülés esélye egy, vagy akár két éves ciklusban kalkulálható. Azaz jellemzően egy év az irányadó, valamint az abban jelentkező 12 ciklus. Persze ebben az intervallumban 25 éves kor felett is keletkezhet spontán terhesség, ennek esélye azonban az életkor növekedésével csökken. A 35 év kor körüli nőknél az esély a 25 évesekhez viszonyítva 50%, a további években, egészen 40 éves korig a potenciál újabb 50%-kal romlik.

Nem pusztán az életkor a gond
Csupán csak a kor miatti esélyromlás nem jelent nagymértékű problémát, a gond az ezzel együtt járó további problémák előfordulásának várható növekedésével van, amik útját állják a terhességnek.
A statisztikák szerint a 35 éves hölgyek 6%-a nem tud spontán három év alatt teherbe esni a védekezésmentes, folyamatos nemi élet mellett sem, 38 éveseknél pedig már 26%-ukról mondható el ugyanez.
A kimutatások nem tévesek, sajnos a test az idő folyamán fokozatosan elhasználódik. A test rombolásához a helytelen életmód, a rossz táplálkozási szokások, a stresszes életvitel mind-mind hozzájárulnak, nem is beszélve a kor előrehaladtával járó folyamatos „leépülésről”.
Szakértők szerint a tápanyaghiány és a genetikai problémák azon betegségek kialakulását fokozzák, amik befolyásolják a termékenységet, vagy a gyermek kihordását. Ezeknek „köszönhető” a négy terhességre jutó egy vetélés, és a meddő felnőttek számának emelkedése is Magyarországon.
Az alábbi betegségek, tünetek az életkor előrehaladtával jelentkeznek:
– IR (inzulinrezisztencia)
– PCOS(Policisztás ovárium szindróma)
– Korai klimax (már 35 éves kor körül)
– Mióma (méhizomdaganat)
– Méh összenövések
– Magasvérnyomás
– Keringési gondok
– Elhízás
– stb.
A problémák egészen addig erősödhetnek, amíg csak és kizárólag orvosi segítség mellett sikerülhet a gyermeknemzés, rosszabb esetben pedig amellett sem.

Comments are closed.