Mi lesz, ha lenyeljük a rágógumit?

310

Egészen biztos, hogy mindenki nyelt már le akaratlanul rágógumit, és abban a pillanatban, ahogy ez megtörténik, az embernek eszébe jut a gyermekkorban a szüleitől hallott mondat, miszerint: a lenyelt rágó nagy problémák forrása, hiszen hét évig a gyomorban marad, a test ugyanis képtelen annak lebontására. Bár ez csupán gyermekkori riogatásnak tűnik, igenis van igazságalapja, és persze a valóság korántsem ilyen drasztikus.

Az, hogy a rágógumit képtelenség megemészteni, valós információ. Pontosítva, a rágó 15-30 százalékát nem tudja lebontani az emberi test, ami tulajdonképpen maga a gumi. A többi 70-85 százalék, ami cukor, illetve egyéb édesítőszer és színezék, nem okoz nehézséget a szervezetnek.

Ennek az az oka, hogy az emésztésért felelős enzimek és gyomorsav nem képes elbánni hosszú évek alatt sem a gumi polimer struktúrájával. Persze akkor sem marad örökkön örökké a rágóból megmaradó, megemészthetetlen gumi a gyomorban, a többi emésztés után megmaradó, felesleges anyaggal egyetemben távozik a szervezetből. Kiürülése észrevehetetlen, hiszen a gumimaradvány apró, és könnyedén formálódó.

Tanulmány alapján a 20 milliméternél kisebb, a szervezet számára megemészthetetlen anyagok normál módon távoznak.

Fontos megjegyezni, hogy ennek ellenére nem javasolt a rágógumit folyamatosan lenyelni, hiszen nagyobb adagban a rágó bélelzáródást okozhat, ami meglehetősen kényelmetlen és komoly probléma. Sok archivált orvosi dokumentáció szól például kisgyermekek gyomrából, illetve beléből történő nagyméretű, ököl nagyságú, összecsomósodott rágómaradékok művi eltávolításáról (ők a műtét elkerülése érdekében legközelebb biztosan megfogadják a szüleik tanácsát, és elhiszik a hét év alatt emésztődő rágógumiról szóló riogatást).

A rágógumi történelme egyébként a régmúltra nyúlik vissza, hiszen már az ókori maják, aztékok, és görögök is rágóztak. Ezek persze természetes gumik voltak, hiszen kaucsukfa nedvéből, vagy pisztácia cserjéjének gyantájából készítették őket.

A mai rágók ezzel ellentétben mesterséges anyagból készülnek, mégpedig az autók gumijainak készítéséhez is használatos butilkaucsukból .

Comments are closed.