Mit kell tenni villámláskor?

1 436

A szabadtéri programokat hamar tönkreteheti a hirtelen érkező vihar. Hazánkban jellemzően május közepétől augusztus végéig fordulnak elő heves zivatarok, melyek dörgéssel villámlással is járnak.
A villám olyan nagy energiával rendelkező, elektromos légköri kisülés, aminek ereje a 20.000-30.000 Ampert is elérheti (persze létezik ennek tízszeresét produkáló villámlás).

Bár a villámcsapás valószínűsége 1:500.000, nem árt óvatosnak lenni. A statisztikai adatok szerint ugyanis évente átlagosan 2.000 emberbe csap bele a villám világszerte, ebből 20-40 eset Magyarországon történik. 25 százalékban halálos kimenetelűek a villámcsapások, és többnyire a sík vidéken futó, vagy kerékpározó emberek esnek áldozatául ennek a természeti jelenségnek, de a 75 százaléknyi túlélő is súlyos sérüléseket szenved el, sokan egy életen át viselik a villámcsapás okozta testi és lelki sebeket.

Mit tehetünk villámlás esetén?

Ha nincs épület a közelben, üljünk be a gépjárműbe

Amennyiben időben értesülünk a vihar közeledtéről, ne tervezzünk szabadtéri programokat, vagy halasszuk el őket. Ha viszont meglepetésként ér utol minket a zivatar, a lehető legrövidebb időn belül biztonságos helyre kell húzódnunk. Megfelelő lehet egy épület (ami jobb, ha nem betonház), vagy egy autó. Utóbbi esetén az ablakok felhúzása és az ajtók bezárása után a gépjárműben ülve várjuk meg a vihar elcsendesedését. Az autó a Faraday-kalitka elve miatt biztonságos (a fém karosszéria ellenére az utastérbe nem kerül áram közvetlen villámcsapás esetén sem).

A vízből ki kell menni, nem szabad a földre feküdni

Ha nincs a környéken semmilyen biztonságos hely, ahová elbújhatunk a vihar elől, érdemes betartani néhány szabályt. Például zivatar közeledtével fel kell függeszteni a fürdőzést, és haladéktalanul el kell hagyni a vizet, hiszen a víz vonzza a villámokat, és emellett még az áramot is vezeti.
Nyílt területen ne meneküljünk önállóan álló fa alá, és ne álljunk beton vagy fém tárgyak mellé sem (például veszélyes a villanypóznák vagy antennák közelsége is). Ez azt jelenti, hogy a kerékpárt, rollert is javasolt tisztességes távol tartani.
Semmiképp sem szabad lefeküdni a talajra, hanem összezárt lábfejjel guggolva kell várni a vihar távolodását.

A lakásban is vigyázzunk

Fedett térben is óvatosnak kell lenni vihar esetén, hiszen a statisztikai adatok alapján a villámmal kapcsolatos balesetek 75 százaléka beltérben történik. A sérülések elkerülése érdekében javasolt távolabb állni az ablakoktól, falaktól, és azt sem árt tudni, hogy legfőképp a beton objektumok közelsége jelenthet veszélyt. A víz engedése és az elektromos eszközök használata is mellőzendő zivatarok idején.
Technikai eszközeink megóvására pedig  javasolt a a készülékek kikapcsolása mellett a konnektorból való kihúzásuk is.

Comments are closed.