Nagy termetű egerek dézsmálják a tengeri madárállományt

196

Az Atlanti-óceánnál fekvő Gough-szigeten a normál egereknél másfélszer nagyobb egerek dézsmálják a tengeri madárállomány tojásait és utódait.
Az RSPB, vagyis a Brit Madárvédelmi Szervezet felmérése alapján az egerek teljesen ki is irthatják a szektorban élő, igen ritka madarakat.
A Gough-sziget a Tristan da Cunha szigetegyüttes eleme, mely az Egyesült Királyság irányítása alatt áll. Fontos tudni, hogy ezen a szigeten tízmillió példánynál is nagyobb a madárpopuláció, a rágcsálók pedig a tengerészekkel érkeztek még a 19. században.
Mivel csupán 91 négyzetkilométernyi övezetben tudnak az egerek táplálékhoz jutni, az egyre szűkülő lehetőségek miatt kezdték el fogyasztani a ritka madarak tojásait és fiókáit .
A kiváló alkalmazkodóképességüknek köszönhető, hogy a hagyományos házi egereknek csaknem másfélszeresére nőttek.
A területen élő tengeri madarak viszont – ahogy azt Anthony Caravaggi, az ír Cork Egyetem szakértője kifejtette – apró méretűek, és kis üregekben laknak. Tehát a kis termetű madárkák könnyű zsákmányul szolgálnak a nagyra nőtt rágcsálóknak.
Anthony Caravaggi hozzátette, hogy az óriásegerek már – válogatás nélkül – az összes tengeri madárfaj utódait tizedelik, így a Tristan da Cunha szigeten élő albatrosz, vagy az atlanti albatrosz fiókái is a rágcsálók prédáivá váltak. A kutatások alapján nagyjából kettőmillió kismadarat esznek meg éves viszonylatban a nagyméretű egerek.
Ez a dézsmálás mára már olyan méreteket öltött, hogy félő, az elkövetkező évtizedek során a Tristan da Cunha szigeti albatrosz, és az atlanti viharmadár is kipusztulhat.
Az RSPB és a Tristan da Cunha vezető testülete összefogott: végleg ki akarják iktatni az madarak irtásáért felelős rágcsálókolóniát. Terveik alapján 2020-ban két helikopter segítségével szórnak a sziget minden részére toxikus gabonagolyókat, amik várhatóan 24 óra leforgása alatt elpusztítják majd az egereket.
Alex Bond, az angol Természettudományi Múzeum szakembere elmondta, hogy már számos (majdnem 700) szigeten végeztek ilyen eljárásokat a káros állatfajok elpusztítására, és várhatóan ez a megoldás a Gough-szigeten is sikerrel jár majd.

Comments are closed.