Növényekkel a szúnyogok ellen

321

Mindenki ismeri azt az érzést, amit a szúnyogok ébresztenek bennük a nyári estéken. A szabadban töltött nyári éjszakák a hívatlan vendégek miatt kicsit sem mondhatók meghittnek és nyugalmasnak. Erre azonban van megoldás, mégpedig a kerti növények „bevetése” a szúnyogtámadások ellen.
A szúnyogriasztóként használatos fáklyák, gyertyák, olajak használata, és egyéb próbálkozások helyett érdemes inkább a kertbe ültetni természetes szúnyogtávoltartóként bizonyos növényeket.

Fűszerkert kialakítása

A fűszerkert fenntartása rendkívül hasznos a háznál, és kiváló szolgálatot tesz a szúnyogok elriasztásában is, hiszen természetes módon tartja távol a nem kívánatos élőlényeket.

A fűszerkertben ezért javasolt az alábbi növényeket gondozni:
– bazsalikom: nemcsak, hogy finom, és kifejezetten az olasz konyhában elengedhetetlen ez a fűszer, illatával elűzi a kis rovarkákat,
– menta: a teák és édességek ízesítője, a szúnyogok távoltartója
– citromfű: az összedörzsölt szárának citromos illata taszítja a vérszívókat,
– rozmaring: ez a fontos fűszernövény a puszta jelenlétével űzi el a szúnyogokat.

Fontos megjegyezni, hogy a felsorolt fűszernövények mindegyikének eltérő a nap-, és vízszükséglete, így javasolt külön edénybe ültetni őket, majd a kert vagy erkély tetszőleges részére elhelyezni azokat.
A nyáron megjelenő egyéb rovarokat a fűszernövények mellett némely virággal is el lehet űzni.
Ilyen virágfaj például:
– körömvirág: szépségéhez nem párosul illat, a szúnyogok mégsem kedvelik, messze elkerülik. Érdemes a veteményes köré is ültetni belőle, hiszen a többi rovart is taszítja ez a növény.
– bojtocska: ezt a kék virágot mesterséges szúnyogírtók készítéséhez is használják, így hatásossága megkérdőjelezhetetlen. Kis mérete miatt pedig bárhol elhelyezhető.
– krizantém: nemcsak a szúnyogokat, sok más kellemetlen rovart is elűz.

Comments are closed.