Nyaralók figyelem- óriási bírságok az Adrián

254

Ahogy az elmúlt években, úgy ebben az esztendőben is sok magyar nyaral Horvátország tengerpartján. Sok turista visz ilyenkor magával horgászbotot, vagy vesz a helyszínen egy pecázásra alkalmas könnyűszerelékes eszközt. Bár az Adriai-tengeren nem szükséges a vizsga megléte ezen hobbi gyakorlásához, az engedélyt minden esetben ki kell váltani. Ellenkező esetben komoly pénzbüntetés kapható.

A Pénzcentrum adatai alapján kiderül, hogy idén nyáron is Horvátország lesz a magyarok legnépszerűbb úti célja, ezért érdemes felkészülten érkezni a nyaralóhelyre: szükséges kiváltani az engedélyt az adriai pecázáshoz. Annál is inkább, mert a MOHOSZ (Magyar Országos Horgász Szövetség) kimutatásai szerint több, mint 500.000 magyar horgászik évente hazánkban, akikből valószínűleg sok külföldre utazó hódol nyaralása alatt is szenvedélyének.

Sok szálláshely az előzetes érdeklődéskor azt nyilatkozza, hogy náluk nincs szükség horgászengedélyre a pecázáshoz – feltehetően a turisták odacsábítása miatt adnak téves információt – ez azonban nem valós nyilatkozattétel: az Adriai-tengeren a partról, csónakból, komplett horgászfelszereléssel vagy csak zsebpecával történő horgászat is engedélyköteles!

A halőrök nem gyakran razziáznak Horvátországban, lefülelt szabálysértés esetén viszont komolyan büntetnek. Engedély hiánya esetén például akár 3.000 kunát, vagyis közel 132.000 forintot is ki kell fizetni bírságként.

Ez könnyen elkerülhető, hiszen az engedély kiadásához még csak vizsga megléte sem szükséges, sőt, vásárolható 1, 3, 7 napos, féléves, vagy akár éves engedély a helyszínen vagy akár online is.
Tehát érdemes kiváltani az engedélyt annál is inkább, mert annak ára meg sem közelíti a kiróható bírság összegét.

Egyéb információk a horvát Földművelésügyi Minisztérium weblapján érhetők el, többek között az is olvasható az oldalon, hogy a pecatúrákat szervező vállalatok intézik a szükséges adminisztrációkat, papírokat is.

Comments are closed.