Olcsó napenergia

583

A megújuló energiaforrások hívei számára végre elérkezett az idő: a napenergia vált a legolcsóbb energiaforrássá. (A szélenergia előállítása például kétszer annyiba kerül.)

Manapság egyre nagyobb fontossággal bír a napenergia, Amerikában például a 2010-es évektől kezdve tendenciaszerűen olcsóbbak a napelemek, Ausztráliában pedig egy még ennél is olcsóbb innovációt használnak: ami mintegy 30-szor kedvezőbb árú, mint a normál típusok.

Egy befektetési tanácsadással foglalkozó vállalat, a Lazard egy tanulmányt készített a zöld energia költségvonzatairól, mégpedig arra volt kíváncsi, hogy 1MWh energiát mekkora befektetéssel állítható elő. Bár a felhasznált információk Amerikából származnak, Európában is éppolyan árulkodóak.
Az adatok alapján felállították a következő listát a megújuló energia áráról (a legelső a legdrágább):
1. atomenergia (148 dollár/ 1MWh)
2. szénenergia (102 dollár/ 1MWh)
3. gázenergia (60 dollár / 1 MWh)
4. napenergia (50 dollár / 1MWh)
5. szélenergia (45 dollár / 1MWh)

Egy másik, a Businnes Insider által készített elemzés szerint kimutatható a szélenergia költségeinek növekedése, ellentétben a napenergiával, aminek ára csökkenő tendenciát mutat (míg 2009-ben 350 dollár volt, addig 2017-re ez az érték 86 %-kal leredukálódott).
A kutatók szerint ez a nagyarányú árcsökkenés azt jelzi, hogy egy energiai forradalom kezd kibontakozni. A beruházók számára tehát érdemesebb lesz a gáz és kőolaj helyett a nap és a szélenergia felé orientálódni.

Persze nemcsak a befektetőknek lesz fontos a zöld energia elterjedése, a klímaváltozás fékezésére is jó hatással lesz a megújuló energiaforrások használata. Ez viszont azt is jelenti, hogy a zöld energiaforrások előállítási költsége is alacsonyabbá kell, hogy váljon a hagyományos energia termelési költségeinél. Szerencsére ez a követelmény mára már realizálódott.

A napenergia-használat legnagyobb nehézsége annak tárolásában rejlik, hiszen ez egyenlőre meglehetősen költséges feladat. Amennyiben ez megoldódna, már borús időjárás esetén is elegendő lenne az áram.

Comments are closed.