Pollenallergia – van megoldás?

391

Az allergiásoknak igazán nehéz időszak a pollenszezon. Számukra ez idő adatt a kültéren tartózkodás egyáltalán nem kellemes.
Az allergiának a szem könnyezése, a bőr viszketése, az orr dugulása a legjellemzőbb tünete. Vannak azonban jóval nagyob problémák, amikért a pollenek okolhatók, mint például a légszomj. Az allergiások az említett kórismék miatt inkább kitérnek a szabadtéri terveik megvalósítása alól, és a legminimálisabb időt töltik a szabadban.
Nem kell azonban elkerülni az efajta programokat, egyszerűen csak figyelni kell a következőkre:
– Ismerni kell, hogy a pollen melyik típusa okozza az allergiát, és érdemes több információt beszerezni róla. Ugyanis egyszerűbb a gyógyítási eljárás, ha az allergiában szenvedő tisztában van azzal, mikor jelenhetnek meg a panaszok.
– Minden allergiával orvoshoz kell fordulni. A kórisme csillapítására az orvos által felírt és adagolt gyógyszer nyújthat segítséget. Az elhanyagolt, nem kezelt allergia súlyosbodhat, akár allergiás asztma is jelentkezhet.
– Ha pollen nagy töménységben van a légtérben, semmiképp nem javasolt huzamosabb ideig kint lenni a szabadban.
– Figyelemmel kell kísértni a pollenre vonatkozó jelentéseket, és amennyiben az allergiát okozó növény virágzása tart, nem tanácsolt a szabadban tartózkodás. Fontos információ, hogy a pollen szintje eső után alacsonyabb.
– Az allergiát okozó növények virágzásáról a pollennaptárban kapható tájékoztatás.
– Az udvari munkákat, például a fűnyírást érdemes másra bízni, azonban ügyelni kell arra, hogy a növényzet nyírása valóban megtörténjen.
– A városi csomópontokat, forgalmas helyeket kerülni kell, hiszen a levegő szennyezettsége felerősítheti a panaszokat. Az autóba pedig kerüljön tiszta pollenszűrő.
– Kerülni kell a dohányzást.
– Sportolás előtt ki kell kérni az orvos tanácsát. Amennyiben magas a pollenkoncentráció, a sportolást érdemes elhalasztani.
– Ha edzés közben erősödnek a tünetek, esetleg allergiás reakció, vagy légszomj alakul ki, a sportolást be kell fejezni.

Comments are closed.