Rádiójellek segítségével derítik fel a lódarazsak fészkeit

179

Brit kutatók egyedi módszerrel, mégpedig rádiójelek használatával találtak rá ázsiai lódarazsak (Vespa velutina) fészkére. A kutatók nyilatkozata alapján a lódarazsak effajta felkutatása óriási eredményeket hozhat a veszélyes állatok elleni háborúban.

A módszer alapján az Exeteri Egyetem szakértői digitális jeladókat helyeztek el a méheket tömegesen pusztító, invazív lódarazsak testére, hogy segítségükkel megtalálhassák a fészküket. A téma szakértője, Juliet Osbourne úgy véli, ez a technika hatalmas segítség lehet a mérges faj elleni harcban.
Lódarazsak már Spanyolország, Franciaország, a Csatorna-sziget és az Egyesült Királyság területén is megfigyelhetők. 2017-ben a szakértő team Franciaországba és Jersey szigetén végzett kutatásokat annak érdekében, hogy kifejlesszék a legjobb és leggyorsabb stratégiát a lódarazsak fészkeinkek felkutatására és megsemmisítésére.

A  dolgozók a 2,5 centiméter hosszúságot, míg a királynők a 3 centiméret hosszúságot is elérhetik az ázsiai lódarázs fajoknál. Ismertetőjegyük, hogy barna-fekete testükön sárga csíkok futnak végig, barna lábaik vége sárga, fejük fekete, ábrázatuk narancs, illetve sárgás színű. A kutatásvezető, Peter Kennedy a BBC csatornának azt nyilatkozta, hogy pár darab lódarazsat elkaptak és fagyasztásos technikával átmenetileg megbénítottak, míg testükre rakták a rádiójel-adókat.

A technológia költségeit a térség méhészei, valamint a Környezetvédelmi, Élelmiszer-, és Vidékügyi Minisztérium, vagyis a Defra állta. Utóbbi vezetője úgy véli, az új módszer gyors eredményeket hozhat a lódarazsak elleni háborúban.

Az ázsiai lódarazsak térhódítása Nyugat-Európában az utóbbi évtizedben indult meg. Spanyolország északi térségében például két fészket is felfedeztek a 2012-es évben. Mára az országban akár 10.000-nél több fészek is lehet a szakértők szerint.

Nagy-Britanniában pedig Glocestershireben találtak először ilyen példányokat 2016-ban, azóta már 6 további helyen is felfedeztek egyedeket.

Comments are closed.