Robotruha a Ford munkavállalóinak

214

A Ford gyárban dolgozóknak felsőtestre köthető robotruhát adnak, mely nagyban segíti őket a munkájukban. Ez tulajdonképpen egy külső váz, ami megtámasztja a folyamatosan váll-, és fejmagasság fölött dolgozni kénytelen munkások karjait.

A naponta nagyjából 4600 váll fölé emelő mozdulat, ami mellé egyébként komoly súly megtartása is kapcsolódik, keményen megterheli a Ford dolgozóit (hiszen a munkához komoly fizikai erőnlét, nagy erőkifejtés is szükséges).

Az autógyártó vállalat hamar felismerte, hogy az ilyen, és hasonló, naponta sokszor ismétlődő emelés gyorsan a munkavállalók fáradását és balesetét okozhatja, ezért úgy döntött, a világ összes Ford üzemében elérhetővé teszi a munkavállalóknak az új EksoVest innovációt, ami a felsőtesthez rögzíthető külső vázat jelent.

A robotruha kifejlesztése a Ford és az Ekso Bionics cég közös munkája, újításukkal nagyban hozzájárulnak a munkavédelemhez, és a komfortosabb munkavégzéshez: az újítással a dolgozók karjait védik, hiszen a fejmagasság felett végzendő feladatoknál a váz alátámasztja azokat. Ez óriási segítség például a felrögzített autó alatt állva, melyen egy elektromos csavarhúzóval kell megerősíteni egy bilincset.

Az EksoVest 157 és 193 cm közötti testmagasságnál alkalmazható, és nagyjából 2,3-6,8 kilogramm emelőerőt képes kifejleni karonként. A Ford munkavállalói úgy nyilatkoztak, hogy a robotruha rendkívül kényelmes, hiszen könnyű, vékony, és szabad mozgást biztosít.

Az EksoVest Észak-Amerika összes Ford üzemében megjelent már, és az ázsiai-csendes óceáni, európai és dél-amerikai gyárakban is bevezetésre került.

Comments are closed.