Szigorítja a Lidl az energiaitalok vásárlását

642

2018. októberétől a 14 év alatti gyermekek nem vehetnek energiaitalt a holland Lidl áruházakban. Ezt a gyakorlatot hazánkban is szeretnék bevezetni.

Számos európai Lidl boltban létezik valamilyen típusú korlátozás ezen ital vásárlására vonatkozóan, Hollandiában pedig már 2018. július első napjaiban kihirdették a szigorítást, ami tiltja kiskorúak energiaital vásárlását ez év októberétől a Lidl áruházakban. A vásárlás tiltása az italban lévő nagy mennyiségű cukor- és koffeintartalomnak köszönhető, ezek ugyanis a szív zavarait és túlhajszoltságot okozhatnak.

A brit Lidl-ben és Aldi-ban is van korlátozás, ezekben a boltokban azonban csak a 16 év alattiak nem vásárolhatnak az energiaitalokból. A litván boltokban pedig törvény szabályozza, hogy 18 év alattiak nem vehetnek ilyen termékeket. Vagyis eltérőek a korlátozások.

Ebben a témában kereste meg a Világgazdaság a Lidl és az Aldi hazai képviseletét, arra keresve a választ, lesz e Magyarországon is valamiféle korlátozás az energiaitalok vásárlását illetően. Az Aldi nem adott választ, a Lidl pedig ígéretet tett a lehetőségek kivizsgálására és a vásárlói igények felmérésére.

Mindenesetre riasztó adatot közölt a Portfólió: a 10 és 14 év közötti magyar gyermekek körében végzett 2010. évi kutatás eredményei alapján ebben a korosztályban a gyerekek egy ötöde energiaitalt fogyaszt reggelente.

Comments are closed.