Szupertraffipaxok Ausztriában

245

Nyugati szomszédaink nulltoleranciás szupertraffipaxokra cserélik a meglévő sebességmérő eszközeiket.

A régi műszereket felváltó újabb, pontosabb, nagyobb technológiai tudással rendelkező radarok jóval nagyobb bevételt hoznak majd a bírságokból az osztrákoknak, kihelyezésüket pedig már el is kezdték.

Ausztriában eddig is komoly pénzbírságokkal sújtották a gyorshajtókat (mely persze a magyarok pénztárcáját jócskán megterhelte), most azonban még keményebb szankciók várhatók.

Előzetes információk alapján az osztrákoknál 180 darab új mérőeszközt raknak a közutak megfigyelésére négy éven belül, a kihelyezésüket pedig már meg is kezdték. Egy új radar ára 27.000 euró, borsos áráért cserébe azonban felszerelése után nem igényel semmiféle gondoskodást, az elektronikus képek az elkészülésüket követően azon nyomban az információs központba jutnak.

A traffipaxok szinte nulltoleranciával üzemelnek, hiszen például egy 100 kilométer/órás sebességhatár átlépése esetén 103 kilométer/órás tempónál már készülnek a drága fotók, a 100 kilométer/órát átlépve pedig 3 százaléknyi a toleranciaszint. A kamerák precizitásuk mellett szükség szerint mindkét irányban képesek a sebességmérésre, és nem okoz problémát számukra egy időben több járművet kontrollálni sem.

A Heute lap értesülései alapján eddig négy új műszer került használatba a Favoritenen (ami Bécs elkerülő körforgalma), de az új kihelyezett sebességmérők száma várhatóan rohamosan fog emelkedni a közeljövőben. Az új eszközök a régiek helyére kerülnek majd, de küllemükben van némi különbség. Sőt, az újabb dobozokat jóval egyszerűbb lesz majd áthelyezni egy másik megfigyelési pontra, néhány darabot pedig mobil sebességmérőként alkalmaznak a jövőben.

A példában már említett kismértékű sebességátlépésnél kapható büntetésnek valószínűsíthetően van visszatartó ereje, azonban valóban azon sofőröket kell szankcionálni, akik – a példánál maradva – 3 kilométer/órával lépik át a megjelölt sebességhatárt, illetve azokat a vezetőket, akik mindenáron 51 kilométer/óra sebességre törekednek a traffipaxok állandó fürkészése mellett.

Comments are closed.