Takarítás sóval

285

Ahogy azt minden háziasszony tudja, az ecet, a citromlé, és a szódabikarbóna kiváló takarítószerek. Azt azonban csak kevesen tudják, hogy a konyhasó is a takarítás hatékony eszköze.
Amellett tehát, hogy az említett konyhai kellék minden háztartásban elengedhetetlen az ételek megfelelő ízesítéséhez, tisztítószerként is kiválóan megállja a helyét. Arról nem is beszélve, ez egy természetes és biztonságos anyag, ellentétben az erős, és nem is mindig hatékony takarításhoz használatos vegyszerekkel.

A só 5 felhasználhatósági területe:

A mosogató

Amennyiben a szódabikarbóna – önállóan – nem bizonyulna elég hatékonynak, 1:1 arányban kell elkeverni konyhasóval. Az eredmény nem marad el, a mosogató tisztasága vetekszik majd az újéval. Az 1:1 arányú keverék kiválóan alkalmazható még a fürdőkádak felületén ragadó szappan-, és tusfürdő-maradékok eltüntetésére is.

A vágódeszka

Vannak olyan zöldségek és gyümölcsök (ahogy a cékla, a sárgarépa, vagy a málna), melyek intenzív színükkel, illetve erős illatanyagú ételek (ahogy a vöröshagyma, fokhagyma), melyek szagukkal hagynak nyomot a vágódeszkán. Ezek sokszor illatos mosogatószer használata mellett is megmaradnak, eltávolításuk pedig korántsem bonyolult. Annyi a feladat, hogy a felületet konyhasóval meg kell szórni, majd egy félbevágott citromot körkörösen kell mozgatni rajta. Ezzel elérhető a vágódeszka teljes megtisztítása.

Foltok

vörösboros balesetek esetén a foltot konyhasóval kell befedni, és hagyni kell megszáradni. Ez után következhet a ruhanemű normál mosása.
A kerámia anyagú bögrék is könnyedén újjá varázsolhatók, elég, ha a tisztítandó részekre konyhasót öntünk, majd egy félbevágott citrommal eltávolítjuk a szennyeződéseket.

Ruhák

Főleg nyári melegben jelennek meg a ruhákon az izzadtságfoltok. Ezek is egyszerűen eltávolíthatók, amennyiben egy pohár forró víz és egy kevés só elegyében áztatásra kerül a szennyeződött textil, a folt halványodását követően pedig hagyományos módon kerül kimosásra a ruhanemű.

Vasaló

A vasalón is lehetnek oda nem illő szennyeződések. Ezek könnyen eltüntethetők, ha egy pergament papírra sót szórunk, majd „levasaljuk” azt. A só feloldja a piszkot, és a vasaló olyan tiszta lesz, akár az új.

Comments are closed.