Tanácsok klímaválasztáshoz

436

A nyárra, és a forróságra jó felkészülni, az azonban korántsem mindegy, milyen klímaberendezéssel hűtjük le magunkat és otthonunkat.

A legfontosabb, amit el kell dönteni, az az, hogy beszerelt (split) vagy mobilklímát használjuk légkondícionálásra. Előbbit szakember építi be a lakás megfelelő helyére, így mozgatására nincs lehetőség. Utóbbi pedig, ahogy nevéből is adódik, mozgatható, a lakás bármely részén használható. Amennyiben a lényeg a halk és energiatakarékos használat, mindenképp csak a split klíma jöhet szóba.

A mobilklímák ugyanis jóval, akár 2-3-szor hangosabbak, aminek oka nem más, mint a kompresszor, ami a készülékkel együtt a lakáson belül van használat közben. Az áramfogyasztásáról pedig annyit, hogy 1,5-szerese a split légkondícionálóénak. Esztétikailag sem jó megoldás, ugyanis mintegy 15 centiméternyi lyukat kell a falba, vagy ablakra fúrni annak érdekében, hogy a szerkezetből a meleget kintre irányítsuk.
Egészségünk érdekében fontos a klímák időszakos ellenőrzése, és szűrőinek tisztán tartása, és annak megfelelő használata.

Másik fontos kérdés a klíma teljesítménye. Érdemes tudni, hogy mintegy 100 Watt/négyzetméter teljesítménnyel kell számolni, amihez külön kalkulálni kell a lakás tulajdonságait is. Ugyanis fontos az ingatlan fekvése, mérete, ablakainak száma és nyílászáróinaknagysága. Egy tetőtéri, nyugati, dél-nyugati hatalmas ablakokkal rendelkező nagy méretű lakás adott hőmérsékletének eléréséhez jóval több energiára van szükség, mint egy alsó emeleti, északi tájolású kisebb ingatlan hűtéséhez. A pontos kalkulációt érdemes szakemberrel végeztetni, új lakásnál pedig javasolt a tervezővel együttműködve meghatározni a klíma szükséges energiaigényét, helyét, hiszen ő a lakás minden pontjának ismerője. A legjobb hatás eléréséhez minden helyiséget érdemes külön klímával felszerelni. Persze vannak kivételek, nyitottabb, jó elrendezésű otthonok, ahol a légkondícionáló által biztosított levegő a lakás összes részét átjárja. Azzal viszont számolni kell, hogy a klíma körül mindig hűvösebb van.

Az árfekvés is fontos kérdés klímavásárlásnál, az árak 170.000-180.000 forintnál indulnak, ebben a kategóriában azonban már találhatunk 2,5 kW-os hűtő-fűtő inverteres split modellt.

A drágább darabok természetesen csendesebben működnek, hatékonyabbak, minőségibb alkatrészeik, szűrőberendezéseik vannak. Ezek már középkategóriás készülékek, áruk 210.000 forintnál kezdődik.
A csúcsmodellek persze jóval mutatósabbak, formatervezettebbek, könnyebben kezelhetők és légterelésük is több irányban oldható meg. A leértékelt márkás darabok nem tévesztendők össze a névtelen társaikkal, hiszen utóbbiaknak bizonytalan a javíthatósága, minősége, és valószínübb náluk a zajos, nem energiahatékony működés.

Fontos tudni:
– A szűrők odafigyelést idényelnek, a levegő minősége múlik rajtuk. A minőségi klímáknál ezek már nemcsak a szennyeződéseket, hanem a baktériumokat és allergéneket is megszűrik.
– Nem szabad az indokoltnál hidegebbre állítani a hőmérsékletet, a kintihez képest maximum 8 fokkal javasolt alacsonyabbra venni a hőt a lakásban, ennyi az emberi test normál hőingadozás-tűrése.
– A klíma légterelésére figyelni kell, az izületek védelmében és a megfázás elkerülése érdemes kerülni a hideg légáramot.
– A légkondícionálók fűtésre is használhatók, maximum -10 celsius fokig.

Comments are closed.