Veszélyes az e-cigaretta

282

Egy brit vizsgálat kiderítette, hogy jóval veszélyesebbek az e-cigik, mint ahogy azt bárki is gondolta volna. A BBC közlése szerint a brit szakértőgárda David Thickett, a Birminghami Egyetem professzorral az élén azt kutatta, hogyan hat a tüdő szöveteire az elektromos cigaretták által kibocsátott gőz.

A vizsgálatok eddig csak az e-cigarettába töltendő folyadék elemeinek elemzésére terjedtek ki, a friss kutatások viszont a folyadék gőz állapotára éleződtek ki (szimulálva ezzel a valódi e-dohányzást), ami jóval melegebb és intenzívebb erejű a folyékony állapothoz képest. A kísérletben a szakértők nem cigarettázó emberek tüdőszöveteit helyezték e-cigizést imitáló gépbe. Nyolc mintadarabot elemezve látták, hogy az e-cigarettagőz nagymértékben roncsolja a baktériumok, szennyeződések és allergének kiszűréséért felelős tüdőléghólyag-fehérvérsejteket, és gyulladást okoz a szövetekben is.

A kutatások bebizonyították, hogy az e-dohányzás az erős dohányos embereknél jelentkező idült tüdőbajoknál kialakuló tüneteket eredményez. A jövőben a szakértők további kutatásokat terveznek elvégezni, és több mintavétellel, hosszabb távon szeretnének foglalkozni a témával annak érdekében, hogy megdönthetetlen bizonyítékokat gyűjthessenek az e-cigarettázás rendkívül ártalmas hatásairól.

A világon egyre nagyobb azon szakértők aránya, akik szerint az elektromos cigaretta sokkalta kockázatosabb, mint ahogy azt korábban feltételezték, hiszen annak ellenére, hogy a cigarettafolyadék gőze kisebb mértékben tartalmaz rákkeltő anyagokat a normál cigarettafüsttel szemben, a beszívott folyadékgőz összetétele korántsem veszélytelen, sőt, a nikotintartalma rákot okozhat. Az e-cigaretta ezen felül nem alkalmas eszköz a dohányzásról való leszokáshoz, és a szívroham esélyét is nagymértékben növeli.

Comments are closed.