Veszélyes viharok

342

Ha nyár, akkor nyári vihar. Ezek jellemzően erős zivatarok, nagyerejű széllökésekkel, villámokkal, jégesővel fűszerezve. A komolyabb viharok nagy károkat okoznak a termőföldeken, utakon, utcákban, otthonunkban. Ezeken felül pedig kialakulhat árvíz is.

A viharkárok megelőzése nagyon fontos, megfelelő felkészültséggel nagy mértékben csökkenthető a kár nagysága. Mindegy, hogy saját tulajdonról, bérleményről, vagy ártérben lévő nyaralóról van szó.

Alapvető intézkedés az ablakok bezárt állapotának ellenőrzése, és az elektromos eszközök áramtalanítása. Ez azonban nem a legtöbb, amit tehetünk a villám okozta kár elkerüléséért.

Az alábbi felsorolásban látható, milyen egyéb módon előzhetjük meg a károk bekövetkezését:

1. Az ingatlan állapotának gyakori ellenőrzése
A nagy viharok eredményeképpen a házak tetőszerekezetének megrongálódása a vezető kár, ami azt is jelentheti, hogy a károsodás következtében beázások okozhatnak problémát a későbbiekben. Így érdemes a tetőt és az csatornákat megvizsgálni, és a közelben lévő fák állapotára is ügyelni.
Vihar közeledtével javasolt a teraszon, vagy az udvaron felejtett kisebb használati eszközöket is biztonságos helyre helyezni, ugyanis a nagy erejű szél felkaphatja és bárhova el is szórhatja azokat, károkat okozva ezzel. Napjainkban hazánkban is megjelentek tornádók, amik már a nagyobb és nehezebb tárgyakat is elmozdíthatnak a helyükről, ezért azok biztonságba helyezéséről is gondoskodni kell. Igaz ez a óvintézkedés a gépjárművekre is, ha van garázs, akkor javasolt oda járni a járművel, ha nincs, akkor pedig érdemes letakarni azt.

2. Kár esetén
A legnagyobb odafigyelés ellenére is a vihar áldozatává válhatunk. A legjobb, amit tehetünk, hogy biztosítást kötünk. Persze a lakásbiztosítás megléte mellett azt is tudni kell, hogy amennyiben kár keletkezett, mindent eredeti helyén és állapotában kell hagyni, még véletlenül sem szabad elkezdeni rendet rakni. A kárszakértő ugyanis csak akkor kap tényleges képet a károkről, ha a kár keletkezése utáni helyzetet vizsgálja. Ez alól persze kivétel az, amikor nagyobb kár bekövetkezésének megelőzéseképpen nem megoldható a tétlen várakozás. Javasolt emiatt minden esetben fotókon megörökíteni az állapotot, majd a biztosító felkeresése után megelőzni az újabb potenciális károkat.

3. Ha veszélhelyzet is fennáll
Ha az ingatlan olyannyira megsérült, hogy az már emberéleteket veszélyeztet, semmiképp nem szabad semmihez hozzáérni, azonnal hívni kell a tűzoltóságot, vagy a katasztrófa-védelmet.

4. Ha bérlők vagyunk
Bérlakás esetén érdemes már a szerződés megkötésekor tájékozódni arról, van e az ingatlanon biztostás, és az mit tartalmaz. Fontos kérdés ugyanis, hogy az milyen károk után fizet, illetve kiterjed e az a bérlő vagyontárgyaira is. A legkisebb bizonytalanság esetén is javasolt kiegészítő biztosítást kötni.
Bár nem a saját tulajdon a tét, bérlőként is meg kell tenni mindent, ami lecsökkentheti a károk bekövetkezésének kockázatát. Vagyis be kell tenni az ablakokat, a technikai eszközöket áramtalanítani kell, az erkélyen, udvaron felejtett tárgyakat biztonságos helyre kell helyezni.

5. A hétvégi házakra is veszélyt jelent a vihar
A hétvégi házak sincsenek biztonságban, sőt. Mivel többnyire ártérben vannak, nagyobb eséllyel éri őket vízkár. Arról nem is beszélve, hogy mivel ezek az ingatlanok az év nagy részében üresen állnak, fokozottan ki vannak téve rongálásnak, betörésnek. A nyaralóvásárlás előtt állóknak ajánlott olyan ingatlan mellett letenni voksát, ami az ártérnél cölöpökön áll, de minimum kétemeletes. Így amennyiben áradás fenyeget, a felső szintre költöztethetők a fontosabb értéktárgyak. Az is fontos, hogy amennyiben üresen áll a ház, áramtalanítsuk azt.
Téli időszakban a fagy tehet nagy károkat a nyaralók vízvezetékeiben. Emiatt javasolt még a tél beköszönte előtt vízteleníteni az üdülőt. Azt is érdemes észben tartani, hogy kamerák és riasztók elhelyezése eltántoríthatja a betörőket, meghiusíthatja a rongálásokat.

Comments are closed.