Megnyitott a jövő hotele

Az Alibaba nevű óriásvállalat Hangcsouban nyitott hotelt 2018. végén. Persze nem egy egyszerű szállodáról van szó, a mesterséges intelligencia is helyet kapott az építményben.

A hotel neve FlyZoo, és egyedisége abban rejlik, hogy minden elvégzendő feladatot robotok és mesterséges intelligencia old meg. A hotel felépítésének helyszíne pedig azért esett a tízmilliós népességű Hangcsoura, mert a kínai online vállalat központja is ott van.

A szállodában olyan különleges megoldásokkal találkozhatunk, melyek jelenleg még rendkívül futurisztikusnak tűnhetnek. Ilyen például az arcszkennelés: a hotelbe történő bejelentkezés, a szállodai szobába való bejutás, és a többi szolgáltatás igénybe vétele is az arcvonások leolvasásával és identifikálásával lehetséges, mégpedig úgy, hogy a vendégek a szenzor előtt azonosítják magukat (iratok és kártyák helyett a saját arcukkal).

Az Alibaba hanggal vezérelhető segédjével kezelhetők a szoba fényei, a televízió, és a függönyök, valamint robotok szervírozzák az ételeket és az italokat az étteremben.

A hotelszoba lefoglalása, és az abból való kijelentkezés is rendkívül egyszerű: ezek okostelefonnal pár kattintással elintézhetők.

Wang Qun, a szálloda vezetője azt nyilatkozta, hogy a „jövőhotel” mesterséges intelligenciája által a szállóvendégek időt takarítanak meg, illetve ennek köszönhetően a hotel dolgozóinak is kevesebb feladatot kell ellátniuk.

A FlyZoo szálloda jó példa arra, hogy a kínai technológiai vállalatok egyre jobban beszivárognak a hagyományos ipari szektorokba, ahogy az idegenforgalomba is.

Több cég is tervezi új turisztikai piacok meghódítását, például a JD.com a közeljövőben hotelek részére történő okosotthon-eszközök forgalmazását tűzte ki célul, illetve a Baidu cég az Intercontinental Hotels Group szállodai szobáiban hanggal vezérelt hőmérsékletszabályozással állt elő.