Okosköpenyekkel figyelik meg a tanulókat

Újabb innováció jelenhet meg hamarosan az összes kínai iskolában, ugyanis elkészítették az okosköpenyt. Ez a találmány arra hivatott, hogy a nebuló minden egyes tevékenységéről információkat adjon az illetékeseknek: például értesítést ad mind az oktatónak, mind a szülőnek, ha a gyermek óra közben elszenderedne.
Kujcsou városban már el is kezdték az új öltözék bevezetését, mellyel tulajdonképpen a tanulók privát szféráját teljes mértékben elveszik. A chippel felszerelt ruházat bevezetésére, illetve az intézkedés megkezdésére azért volt szükség, hogy a szülők, és a tanárok megfigyelhessék, valójában hol jár a gyermek, vagyis hivatalosan az iskolakerülés visszaszorítása volt a cél.

A szülők egy mobiltelefonra letölthető alkalmazás segítségével – egy videó formájában –  abba is bepillantást nyerhetnek, hogy adott pillanatban milyen tevékenységet végez csemetéjük, és információt kaphatnak arról is, mikor ért be a gyermekük az iskolába.

Az okosköpenyt – mely a Guizhou Guanyu Technology vállalat terméke – egyelőre tizenegy oktatási intézményben kell hordaniuk a nebulóknak.
Ha a tanuló hiányzik egy tanóráról, arról az oktató és a szülő is azonnali tájékoztatást kap, illetve amennyiben a gyermek az oktatási intézményt jóváhagyás nélkül hagyja el, éles hangon megszólal egy beépített riasztó az öltözéken.

Abban az esetben is megszólal a riasztó, ha a nebuló elszenderedik óra közben, hiszen a beépített chip a bioritmust is figyelemmel kíséri, így azonnal észleli az elbóbiskolást. A techcég elárulta, hogy a gyermekek iskolai büfében történő költekezéséről (a vásárolt tételekről és azok jüan értékéről) is tájékoztatást kapnak a szülők, valamint vásárlási limit beállítására is lehetőség van.
A beépített Globális Helymeghatározó Rendszer, röviden GPS pedig az iskolán kívül is figyelemmel kíséri a gyermeket, így a szülő megtekintheti csemetéjét, amint az hazafelé tart.

A vállalat projektvezetője, Yuan Bichag úgy nyilatkozott, hogy csak a nebuló eltűnésének észlelése esetén ellenőrzik és követik majd nyomon a gyermek GPS koordinátáit.
Yuan Bichang azt is hozzátette, hogy az okosköpeny vállrészénél beépített chipek (melyekből szám szerint kettő darabot helyeztek el a ruhában) vízállóak, valamint 150 Celsius fokig bírják a mosást is. Ezeken felül a szakértő szerint azt is meg kell jegyezni, hogy az öltözékben arcfelismerő is van, ami arra szolgál, hogy a gyermekek ne kerülhessék meg a rendszert, vagyis ne cserélhessék ki egymással a köpenyeiket.

Az egyik oktatási intézmény vezetője, Lin Zongwi szerint az okosköpenybe épített helymeghatározó rendszer kiváló az eltűnt nebulók megkeresésére, és ők csak és kizárólag ilyen esetben követik majd nyomon diákjaikat, normál helyzetben nem figyelik meg őket.