Az E.ON drónokat alkalmaz

192

Az E.ON Magyarország öt gyárában használnak drónokat: Győrben, Pécsett, Debrecenben, Nyíregyházán és Szolnokon. A vállalat úgy véli, hogy a technikai újítások alkalmazása a cég szakmai hozzáértésével, és gyakorlottságával elegyítve tovább emeli az energiaszolgáltatás színvonalát.
Olyan ipari drónokat használnak, melyek dupla kamerával rendelkeznek, és az emberi szem számára láthatatlan hibákat derítenek fel. Így ezekkel az eszközökkel az áramhálózat eltéréseit – az eddig alkalmazott technikákkal szemben – jóval hamarabb ki tudják szűrni.
A vállalat által alkalmazott drónok kifejezetten arra lettek kifejlesztve, hogy a nyomvonalas objektumokat körbejárják.
Az E.On nyilatkozata szerint az eszközök használatával egyrészt a villamosenergia hálózat folyamatos, részleges kontrollálása oldható meg, mely eddig a szakemberek feladata volt a cég nagy-, és középfeszültségű légvezetékein, melynek teljes hosszúsága 35.000 kilométer. Ez a szám nagyjából a Ráktérítő hosszával egyenlő, így érzékelhető, milyen nagyságrendű használatnak vannak kitéve e drónok.
Másrészt viszont a drónok a munka folyamán olyan plusz információkat adnak, melyek elősegítik az eltérések mielőbbi észlelését. A már említett dupla kamerából az egyik egy harmincszoros fényérzékelős zoomal bíró kamera, a másik pedig egy hőkamera. Az optikai zoom biztosítja a hálózati részek ellenőrzését a megfelelő távolságból, és aprólékos felvételeket ad azokból a szögekből is, melyeket a földről történő szemle alkalmával esélytelen volt megvizsgálni.
A hőkamera a legapróbb hőmérsékleti változást is észleli, tehát a szemnek láthatatlan hibák felismerésében is elsőosztályú szerkezet. Ez a típusú eszköz már jó pár éve a vállalat alkalmazásában áll – segítve ezzel a hálózati szemrevételezést- , a légi verziója azonban nemrég került használatba.
Az E.ON várhatóan további munkákra is használni fogja a drónokat, a lehetőségek elemzését a közeljövőben el is kezdik.
Terveik között szerepel, hogy az extrém időjárási eseteket követő rapid hálózati ellenőrzésre, illetve a gallyazási feladatok kontrollálására is használható lesz ez az innováció.

Comments are closed.