Drasztikus Időjárási Fordulat Várható: Az El Niño 90 Százalékos Valószínűséggel Térhet vissza Idén

44

A májusi időszak szürke, esős napjainak hamarosan vége lehet, ugyanis a prognózisok szerint drasztikus változásokat hozhat az El Niño időjárási jelenség, amelynek visszatérését idén 90 százalékos eséllyel jósolják. A jelenség várhatóan 2024-ig érvényesül majd globálisan.

Az El Niño a csendes-óceáni áramlások változásai által létrehozott klímajelenség, amely jelentős felmelegedést eredményez. Erőssége elég nagy ahhoz, hogy globális szinten módosítsa az időjárási mintákat és súlyosan érintse a tengeri ökoszisztémákat. A jelenséget tovább súlyosbítja az emberi tevékenység okozta klímaváltozás. Ellenpárja a La Niña, amely szintúgy az óceáni áramlások változásaihoz köthető, de lehűlést okoz.

Az El Niño jelenségét már egy ideje figyelik a szakértők. Május 3-án a Meteorológiai Világszervezet (WMO) 60 százalékos eséllyel várta a jelenség bekövetkezését a májusi és júliusi időszakban, ám május 11-én a Nemzeti Légkör- és Óceánügyi Hivatal (NOAA) frissítette előrejelzéseit, és már 90 százalékos valószínűséggel jósolták a jelenség idei kezdetét, amely várhatóan 2024-ig is eltarthat.

Az ENSO jelenségkör leginkább a Csendes-óceán passzátszeleivel van összefüggésben, amelyek az Egyenlítő mentén nyugat felé fújnak. Ezek általában melegebb felszíni vizeket szállítanak Dél-Amerikából Ázsia felé, helyüket pedig hidegebb víz veszi át a tengerek mélyéről. Az El Niño alatt a passzátszelek gyengülnek, ami melegebb felszíni vizekhez vezet, míg a La Niña alatt a passzátszelek erősebbek, ami a felszíni vizek lehűlését okozza. Mindkét esemény szélsőséges időjárási helyzeteket eredményezhet, mint például a Freddy ciklon, amely februárban és márciusban pusztított Afrikában.

A NOAA adatai szerint az El Niño és a La Niña események nagyjából két-hét évente egyszer következtek be a múltban, de az éghajlatváltozás miatt ezek az események mostanában sokkal rendszertelenebbül fordulnak elő. Az elmúlt ötven évben az óceánok felszíne elnyelte a globális felmelegedés miatt keletkezett energia mintegy 90 százalékát, ami jelentősen megemelte a tengerfelszín hőmérsékletét, és hatást gyakorolt az ENSO jelenségekre.

Az utolsó El Niño esemény 2019 februárjától augusztusáig tartott, és viszonylag gyenge volt. Ezt követően, 2020 júliusa és 2023 márciusa között egy ritka, háromszoros La Niña hűtötte a globális hőmérséklet emelkedését.

Az El Niño események hónapokig, sőt, akár évekig is eltarthatnak.

Hogy mennyire erős lesz az idén várható El Niño, még nem lehet tudni, de a NOAA előrejelzése szerint 80 százalékos a valószínűsége annak, hogy legalább mérsékelt El Niño várható, amely során a tengerfelszín hőmérséklete 1 Celsius-fokkal emelkedik.

A szakértők aggódnak, hogy a közelmúltban tapasztalt magas tengerfelszíni hőmérsékletek tovább ronthatják a közelgő El Niño helyzetét. Április elején a globális tengerfelszíni átlaghőmérséklet új rekordot állított fel, soha korábban nem volt ilyen magas.

A WMO szerint a globális hőmérséklet a következő néhány évben rekord szintre emelkedhet, ahogy a La Niña hűtőhatása megszűnik és megkezdődik az El Niño.

Comments are closed.