Idegen civilizációk keresésében segíthetnek a NASA-nak

225

A Breakthrough Initiatives a létrehozója, Yuri Milner nyilatkozata alapján hamarosan nem csupán távoli helyeken, hanem az űr közelebbi részein is megkezdi majd földönkívüli lények felkutatását.

Hozzátette továbbá, hogy tervezik a Naprendszer bázisú missziókat, és megemlítette, hogy fontos cél, hogy a szervezet magántőkét injekciózzon a program végrehajtásához a meglévő állami finanszírozások mellé.

A milliárdos Yuri Milner 2015-ben alapította a Breakthrough Initiativest, mely jelenleg is két nagyszabású, 100 millió dollár költségvetésű projektet támogat, mégpedig a Breakthrough Listent (ez a program idegenek kutatásával foglalkozik), valamint a Breakthrough Starshotot (ennek a projektnek a keretein belül pedig apró műholdakat lőnének fel a legközelebb elhelyezkedő idegen planétára).

A már említett Naprendszer alapú program is nagyjából ilyen nagyságrendű befektetést igényelne. Bár ez még mindig alacsonyabb költségvetést takarna, mint amennyibe egy-egy NASA misszió kerül. Összehasonlításképpen: a Mars 2020 rover küldetés büdzséje körülbelül 2,1 milliárd dollár volt!

Az orosz-izraeli Milner kifejtette, hogy a projektjük célja az Europé vizsgálata, mely a Jupiter egyik holdja, illetve az Enceladuson való kutatás, ami a Szaturnusz egyik követő bolygója. Azért ezekre a planétákra esett a választás, mert jeges felszínnel rendelkeznek, melyek alatt folyékony víz alapú óceánok terülnek el. Ezek pedig kiváló táptalajok lehetnek a mikroorganizmusok számára. Van még egy kiszemelt célpont, mégpedig a Vénusz, aminek felülete elég kriminális, a légköre viszont alkalmas lehet az életre.

Persze életnek kedvező feltételek a Marson is lehetnek, Yuri Milner mégis úgy gondolja, ez a bolygó nem megfelelő az eltervezett Breakthrough projektre, hiszen ezen az égitesten csak nehézkes, nagyon mély fúrásokkal lehetne elérni az életet sejtető jeleket.

Comments are closed.