Okoseszközök macskás gazdiknak

241

Szinte mindenki szereti a macskákat, és ezt a ragaszkodást csak tovább erősítik – a manapság egyre terjedő – aranyos, cicás internetes megosztások fotók és videók formájában. A macskaimádat persze napjainkban nem csak abban merül ki, hogy ilyen cuki állatkát tartunk otthon, és akár naponta posztolunk róla az internetes oldalakon, az elszánt gazdik bizony sok-sok pénzt is rááldoznak kedvencükre, illetve kedvenceikre. Ez természetesen feltűnt a műszaki eszközök gyártóinak is, és ezért újabb és újabb macskáknak való kütyükkel szélesítik folyamatosan a repertoárjukat.
A nagy hozam reményében a macskás elektronikai újdonságok gombamód szaporodnak, de sajnos többnyire haszontalanok. Szerencsére azonban akad közöttük néhány egészen kreatív és praktikus eszköz is.

Ilyen hasznos találmány a lézerfegyver, mely a Laser Cat Toy nevet kapta, magyarul pedig lézeres macskajáték a megnevezése. Használatához csupán 4 darab AA elemre van szükség. Működése pedig rendkívül egyszerű, hiszen az elemek behelyezését és a bekapcsoló gomb megnyomását követően azonnal aktivizálódik a lézerdióda. A lézerfényt egy lencse (vagyis a fénysugarakat irányítottan szabályozó lemez) a talajra vetíti, a készülék fejét pedig a benne lévő motor randomszerűen vezényli, vagyis nem igényel semmiféle emberi irányítást (ez jó hír az elfoglalt gazdiknak). Ez a lézerfegyver azért jó játék a cicáknak, mert elindítja bennük a vadászösztönt a kibocsátott színes pötty (földön és a falakon történő) véletlenszerű mozgatásával. A macskajáték ára nagyjából 5.500 forint, melyért cserébe egy alkalommal 15 percnyi játékidőt kap a kisállat. Azért van ez a negyedórás limit, mert a készítők ezzel akarják meggátolni a cicák túlpörgését, túlzott felhevülését, kvázi biztonsági szempontok figyelembe vételével került ez az időkorlát meghatározásra.

Másik érdekes eszköz az intelligens robotbarát. Ennek az innovációnak saját története van, mely szerint Jason és Tara O’Mara olyannyira szerették cicájukat, hogy minden alkalommal megsajnálták, mikor egyedül kellett őt hagyni otthonukban. A macsek magányának kiküszöbölésére találták ki az SHRU nevű eszközt, ami ránézésre egy tollaslabda és egy tojás egyvelege. Kinézete ellenére egy komoly szerkezetről van szó, hiszen beépített motorjával önállóan közlekedik, szenzorjai segítségével pedig képes megállapítani, hogy adott pillanatban hol van a macska, akit el kell foglalni. Többféle programot lehet beállítani rajta, hiszen konfigurálható úgy, hogy elszökjön a négylábú elől, vagy üldözze őt, esetleg testközelbe kerüljön vele, de választható olyan funkció is, hogy csak és kizárólag a lakásban kószáljon. Képes hangok kiadására is, mellyel magához hívhatja a macskát, vagy kellemesen, ellazítóan is mormoghat neki. Mozgásáért egy beépített akku felel, melyet USB-csatlakozón át lehet újabb energiával ellátni, vezénylése pedig okos mobileszköz applikációján keresztül oldható meg. Az intelligens robotbarát mindössze 98 dollárba, vagyis körülbelül 27.600 forintba kerül.

Említésre méltó még a Kittyo elnevezésű macskajáték, mely külsőleg egy egyszerű turmixgépre hasonlít. Belsőleg viszont egy rendkívül sokrétűen használható okos készülékről beszélhetünk. Működtethető okos mobileszközről, tehát távoli, internetes vezénylésű. Még hangszóró is beépítésre került a szerkezetbe, melyen keresztül akár beszélhet is kedvencéhez a gazdi, de kamerája is van, mellyel bármelyik pillanatban megfigyelhető a négylábú.
A Laser Cat Toy-hoz hasonlóan a Kittyo is képes lézeres játékra, azzal a különbséggel, hogy ez utóbbinál a kibocsátott pötty mozgása távolról is vezényelhető. Ezeken felül gombnyomásra működő macskaeledel-adagolóval is felszerelték az eszközt, tehát a gazdik távollétében is kap élelmet az állat. A Kittyo-ra rendkívüli igény mutatkozik, és jelenleg hiánycikk is a piacon. Tehát a szerkezet borsos ára (249 dollár, vagyis nagyjából 70.000 forint) sem tántorítja el macskatartókat az eszköz vásárlásától.

Az elektromos játékegér, a Pawaboo szintén hasznos a macskatartóknak, hiszen egy fölöttébb szórakoztató eszközről beszélünk. Az eszköz tulajdonképpen egy kör alakú, elektronikus egérfogó, melynek közepébe kell helyezni a négylábút. A játék szintén a macska vadászösztönét hivatott kielégíteni, hiszen a cica körül lévő lyukak valamelyikéből randomszerűen fel-felbukkan egy egér, melyért a kis kedvenc ösztönösen oda-odanyúl annak érdekében, hogy elkaphassa azt. A Pawaboo tehát intenzív, és hosszú játékra ösztönzi az állatot. Az eszköz ára pedig mindössze 22 dollár, tehát 6.200 forint.

A legbámulatosabb okoskütyü pedig nem más, mint a SureFeed, vagyis egy chipes etetőgép, ami azoknak a gazdiknak előnyös, akik több házi kedvenccel rendelkeznek, hiszen az eszköz arra hivatott, hogy kivédje azt, hogy a négylábúak megegyék egymás elől az eledelt.
Működése egyszerű, a gyártók az állateledelt rejtő tálat egy ajtóval, tetővel fedték be, ami csak abban az esetben enged bebocsátást az állatnak az elemózsiához, ha azt a hozzá illő chippel aktívvá teszik. Az aktivizáló chip a kedvencek nyakörvére tehető, tehát abban az esetben, ha a megfelelő chippel rendelkező állat beteszi a fejét a SureFeed elején lévő, beépített szenzorral felszerelt kupola alá, a szerkezet működésbe lép, és így elérhetővé válik az eleség. Ez sem tartozik a legolcsóbb macskaeszközök közé, hiszen ára 140 dollár, tehát 39.500 forint.

Comments are closed.