A 14 leggyakoribb álom

622

Éjjelenként mindannyian álmodunk, csak van, hogy nem tudjuk visszaidézni vízióinkat. Van, hogy egy-egy álom üzenete egyértelmű számunkra, azonban jó, ha tudjuk, hogy nem minden esetben olyan kézenfekvő a jelentése, mint gondoljuk.
Gyakori, hogy az éjszakai, „agyban játszódó mozink” cselekményében megjelenik a halál, ami nyomasztó érzéseket, esetleg félelmet is ébreszt bennünk. Fontos tudni azonban, hogy a halál álombéli mondanivalója nem az, amit elsőre gondolunk róla.

Minden ember 90 perctől-2 óráig terjedő időintervallumban álmodik éjszakánként. Suzanne Bergmann szociális alkalmazott, aki 16 éve figyeli az álmokat. Szerinte az eltérő kultúrából származó, különböző értékrendű egyének mind-mind ugyanazokkal az álmokkal találkoznak éjjelenként, ergo az álom olyan, mint egy közös nyelv. Bergmann egy szakértő team segítségével összegyűjtötte a 14 leggyakoribb álmot, és kvázi szótárat készített jelentésükből.

1. Üldözés

Az üldözés a leggyakoribb álomkép, aminek oka, hogy ez az álom komoly rettegést vált ki, és roppant valóságos is. Ennek a „mozinak” az üzenete azonban nem egy létező hajsza, jóval inkább a „valami elől való menekülést” szimbolizálja. Szinte egy jelzés arra, hogy az élet valamely területén nagyobb odafigyelés szükséges.

2. Víz

A víz szintén gyakran előforduló álom, jelenléte az érzelmeket hivatott kifejezni. Az álomban megjelenő víz minősége (tisztasága, szennyeződöttsége, háborgása vagy simasága) az érzelemkezelés eredményességét jelzi.

3. Jármű

Mindegy, milyen közlekedési eszköz jelenik meg az álomban, minden esetben az életérzéseket mutatják a járművek (hiszen ezek a valóságban is emberi irányítás alatt vannak, és segítenek a célba éréshez), mégpedig azt, mi a megítélésünk azzal kapcsolatban, hogy megfelelő irányba haladunk e, tudjuk e kontrollálni életünket és képesek vagyunk e irányt változtatni, ha muszáj.

4. Emberek

Az álomban látott emberek többnyire az egyén többféle perspektívájának megelevenedései, sok esetben olyan karaktereket közvetítenek, melyekké az álmodó válni szeretne. Az élet szerves és fontos részét képező emberek megjelenése az „éjjeli moziban” még meg nem oldott feladatot jelez velük kapcsolatban.

5. Tanintézet vagy tanterem

Azok az álomképek, melyek iskolát, osztálytermet mutatnak, sőt, még egy megoldandó, ám lehetetlennek tűnő dolgozatot is felidéznek, azt sugallják, hogy itt az ideje egy múltbéli dologból tanulságokat levonni.

6. Lebénulás

A bénultság érzése az álomban a REM fázis és a teljes ébrenlét közti intervallumban jelentkezik. Jelentése többnyire az, hogy az egyén úgy érzi, nem tudja irányítani életét.

7. Halál

Bár negatív érzéseket kelt a halál, álomban teljesen más a jelentése: azt sugallja, hogy változás következik, egy életszakasz lezárul, melyet egy teljesen új követ majd.

8. Repülés

A szárnyalás és annak sikeressége szintén az élet kontroll alatt tartását jelzi, vagyis azt, hogy az egyén mennyire érzi magát öntudatosnak céljai megvalósításában.

9. Zuhanás

A lassú esés békességet és szabadságot közvetít, míg a rendkívüli magasból való zuhanás irányíthatatlan életérzést szimbolizál.

10. Ruhátlanság

A meztelenség lelki vagy testi védtelenséget, kiszolgáltatottságot sugall.

11. Baba

Az álomban megjelenő kisbaba új potenciálokat jelent: új munkát, vagy előrelépést az élet valamely frontján.

12. Étel

Az ételek nemcsak testi, de szellemi táplálékot is jelenthetnek, kvázi éhséget az új hírekre, információkra.

13. Ingatlan

A ház megjelenése az álomban nem lakóteret, hanem magát az agyat szimbolizálja, az emeletek pedig az egyén eltérő perspektíváihoz fűződnek.
Míg a pincerész a megoldatlan, figyelmen kívül hagyott dolgokat, addig a hálószoba az intimitást jelzi.

14. Szexualitás

A szex a nemi kifejezés eszköze az álomban, de jelenthet intim kötődést is önmagunkkal, vagy másokkal.

A fenti álom-szótár persze egy általánosan elfogadott álomfejtés, hiszen csupán az álmodó képes a saját álomképeinek értelmezését a valóságba ültetve megtalálni.

Comments are closed.