A borfogyasztás védi az agyat

286

Idős korban is megőrizhető az elme frissessége. Szakértők szerint egy jó pohár bor, vagy egy hűsítő fröccs jó hatással van az agyra, a kutatások is bizonyítják az alkohol és a bor neuronvédő hatását.
Azt már korábban alátámasztották, hogy napi egy pohárka vörösbor segíti a vérképzést. Egy spanyol kutató azonban nem állt meg ennél, biztos volt abban, hogy a bor fogyasztása további pozitív hatásokat fejt ki az emberi szervezetben. Kutatásai nem voltak hasztalanok, hiszen eredményei mutatják: a borivás képes megelőzni egyes neurodegeneratív megbetegedéseket, mint az Alzheimer-kórt, és a Parkinson-kórt.

Miért nem derültek ki eddig a bor fogyasztásának ilyen jellegű hatásai?

Bár már korábban is foglalkoztak a kérdéssel a kutatók, eddig nem az eredményeket hozó egyedi kutatási módszert alkalmazták. Míg a régebbi tesztek konkrétan a bort vizsgálták, a mostani kutatások más oldalról kezdték analizálni a kérdést. A tanulmány vezetője a szőlőből nyert nedű beleken való áthaladását követően megmaradó elemeit vette górcső alá, melyet a páciens vizeletéből szerzett. A tesztet alkalmankénti és rendszeres borfogyasztók körében is elvégezte. Az eredmények szerint a neuronok stressz folytán bekövetkező elhalásának preventálásában a bor metabolitok (a beleken már átjutott elemek) jelentős mértékben képesek fellépni.

Tehát a borivás jótékony hatása megkérdőjelezhetetlen, általa az agy neuronjai edzettebbek lesznek a stressz által kialakuló károsodásokkal szemben. Arról nem is beszélve, hogy borfogyasztás közben a stressz kialakulásának esélye csekély, vagyis a bor egy dupla hatású gyógyír.

Persze a kutatások eredményei az emésztés és az étkezési szokások függvényében személyenként különbözőek.

Természetesen a nagyobb mennyiségű bor fogyasztása nem jelent egyenes arányban magasabb védelmet, hiába alátámasztott a bor jótékony hatása a szervezetre, a rendszeresen és nagy mennyiségben fogyasztott bor éppen fordítottan hat. Tehát a mértéktartás kulcsfontosságú.

A tanulmány vezetője szerint fontos a sokoldalú, mértékletes, egészséges táplálkozás a kiegyensúlyozott, minőségi, és betegségmentes élethez. Persze fogyaszthatók mesterséges vitaminok is, de előnyben kell részesíteni a természetes módon szervezetbe vihető nyomelemeket, melyekhez a mindenből egy kicsit elvét követve lehet hozzájutni.

Alkohol és tanulás?

Az alkohol segítségét a tanulásban egy másik kutatás vizsgálta. Ebben a tesztben 88 egyén kapott szótanulási leckét, majd randomszerűen két csapatra osztották el őket. Az alanyok választhattak, hogy kedvük szerint isznak, vagy abszolút nem nyúlnak alkoholhoz. Megjegyzendő, hogy a legtöbb alany, aki az ivást választotta, maximum négy egységnyi alkoholt vett magához. A következő napon újból meg kellett oldaniuk a kapott feladatot. Az eredmény elképesztő volt, a tanulást követően alkoholt fogyasztók ugyanis jobban emlékeztek a leckére, mint akik nem nyúltak alkoholhoz. Bár az alkohol másnaposságot okozott, fogyasztása jótékonyan hatott az emlékezőképességre.

Az eredmények meghökkentők annak fényében, hogy az alkoholfogyasztást követően az emberek jellemzően bajosan tudnak csak az előző napi iszogatás részleteire visszaemlékezni. A lényeget viszont épp ebben kell keresni, hiszen az alkohol a rövidtávú emlékezőképességet gátolja, vagyis az agyat arra ösztökéli, hogy a nemrég szerzett információkat a hosszútávú memóriába tárolja el.

Összegezve az alkohol, és főként a bor fogyasztása jótékony lehet, természetesen betartva a mértékletességet: vagyis meg kell találni a megfelelő mennyiséget a szervezetre gyakorolt káros és a hasznos hatása között.

Comments are closed.