Akkumulátor fluoridból

Fluoridot eddig csak fogkrém készítéséhez használtak, mára azonban új felhasználási módja is van ennek az anyagnak: szuperakksit gyártanak belőle. Persze ennek előállításához a fluorid teljesen más kémiai formában kerül felhasználásra.

Az újdonság egy autógyártó vállalat, egy kiemelkedő műszaki egyetem, valamint képzett űrkutatók összefogásának köszönhető. Az új akkumulátor a mai lítiumos termékek energiaraktározási kapacitásának nagyjából a tízszeresére képes.

A Caltech és a NASA JPL kémikusai a fluorid-ion temperatúrájának határait lebontották, melyet a Honda Research Institute már publikált is. A fluorid eddig csupán 150 Celsius fok feletti hőmérsékleten volt képes az energiaraktározásra, vagyis normál, hagyományos használatra nem volt alkalmas. Jelenleg azonban úgy tűnik, 18 °C–28 °C hőfoknál, vagyis szobahőmérsékleten is alkalmazható.

Arról nem is beszélve, hogy az új áttörésnek a manapság használatos lítium-ionhoz képest jóval biztonságosabb a használata, hiszen a jelenlegi akkumulátorokkal ellentétben nem képes a túlmelegedésre.

Amennyiben a fluorid-ionos akkumulátorok ipari előállítása megtörténik – melynek időpontjáról eddig nem esett szó – a műszaki eszközök, így a mobiltelefonok, tabletek, laptopok, stb. döbbenetesen nagy teljesítményű akkumulátorokkal rendelkeznek majd.