Videojátékokat tiltottak be

Játékokat vontak be gyermekek öngyilkosságai után Szaud-Arábiában. Konkrétan 47 darab videójátékról betiltásáról van szó: egy 13 esztendős lány és egy 12 esztendős fiú öngyilkossága miatt. Az ország audiovizuális tartalmakért felelős bizottsága hozta meg ezt a döntést, amit azzal indkolt, hogy a tavaly felbukkanó Kék Bálna online játék margójára írható a két gyermek halála. (Mint ismeretes, a Kék Bálna egy olyan játék, aminek kíhívásai öngyilkosságba hajszolhatják az arra hajlamos játékosokat.)

A Kék Bálna forrása még ma is megosztja a kritikusokat, hiszen egyesek szerint létezése is csupán egy téves információ volt, az álhírek megosztói pedig a bulvármédia szereplői között keresendők. Konkrétan pedig sem a játék tényleges létezését, sem annak ellenkezőjét nem tudták még igazolni.
A Kék Bálna manapság egy mítosz, ennek ellenére Oroszországban mégis elmarasztaltak egy embert online manipulálásért 16 lánygyermek öngyilkosságba kergetésével kapcsolatban.

Az azonban biztosan állítható, hogy Szaud-Arábia 47 játékot vont be az öngyilkosságok folytán, köztük olyan játékokat, mint a Grand Theft Auto V, az z Assassins Creed 2 és a The Witcher.

A betiltás két megközelítésből sem értelmezhető egyértelműen. Egyfelől a felsorolt játékok egyike sem nevezhető morbid online videojátéknak, másfelől pedig a tiltólistára jutás feltételei sem egyértelműek. Az Assassins Creed 2 és a The Witcher például nem újdonságok, ráadásul online sem játszhatók.

A 12 éves fiú édesapja nyilatkozott gyermeke halálával kapcsolatban: úgy véli, nem a Kék Bálna hibáztatható a történtekért. Abu Sa’ad Al-Ahmari szerint a fia teljesen normális kisgyermek volt, ahogy társai, úgy ő is játszott játékkonzolokkal. Az utóbbi időben azonban megváltozott viselkedése és visszahúzódóvá vált, egyre kevesebbet játszott ismerőseivel.

Fia öngyilkossága után az apa megnézte gyermeke legutolsóként elindított videojátékát, és azt állapította meg, hogy a játék arról győzi meg felhasználóját, hogy mennyire elhagyatott, erőtlen, és arra sugallja, hogy szkeptikusnak kell lennie minden helyzetben.

A részletek, így a játék címe is ismeretlen maradt, ugyanis azt nem osztotta meg az apa a nyilvánossággal. Ez is az oka annak, hogy nem lehet egyértelmű véleményt alkotni az öngyilkosság és a videojáték közti kapcsolatról.