Az energiaitalok fogyasztása hirtelen halálhoz vezethet

207

Felmérések alapján sok fiatal haláláért nagymértékben felelősek a szív és érrendszeri problémák. A szervezetbe bevitt nagy mennyiségű cukor és koffein növeli ugyanis a szívbetegségeket, és szívritmus zavart is eredményezhet.

Sok tinédzsernek és felnőttkor előtt álló fiatalnak nélkülözhetetlen a napi teendők elvégzéséhez az energiaital-fogyasztás. Azonban egy új kutatás alapján ezek az italok nagymértékben megnövelhetik a hirtelen halál kockázatát.
A nemzetközi szakértőcsoport Dr. Fabian Sanchis-Gomar vezetésével arra a következtetésre jutott, hogy az energiaitalok az amúgy egészséges kamasz szervezetben is hirtelen szívhalált okozhatnak.
Legfontosabb következtetés ezzel kapcsolatban, hogy az energiaitalok a rejtett szívproblémákat erősíthetik, és a bennük lévő túlzott cukor és koffeinmennyiség a rendszeresen energiaitalt fogyasztó fiataloknál aritmiát is okozhat.
Bár sokakat elrettentett már az italcímkéken jelzett koffeintartalom, több koffeinforrás is van, amiket a matricák elfednek.

Fontos tudni, hogy a guarana nevű összetevőben található koffeinmennyiség megegyezik a kávé koffeintartalmával, vagy túl is szárnyalhatja azt. A ginzeng és a taurin pedig nagy dózisban negatívan hat a szervezetre.
A 12-19 éves tinédzserek nagyjából 31 százaléka iszik naponta energiaitalt. Az USA-ban az energiaitaloknak olyan típusa is van, mely rágógumi, illetve beszívható, inhaláló képében biztosítja az éberséget, cserébe azonban veszélyes egészségkárosodást idéznek elő (a felmérés szerint).
A 2007-es évben az Amerikai Egyesült Államokban 5.448 esetben történt koffeintúladagolás, melyből 46 százalékot tett ki a 19 év alatti korosztály „részvétele”.

Arra a kérdésre, miszerint hogyan lehetne a fiatal felnőttek és a kamaszok körében ezt a trendet megállítani, Dr. Fabian Sanchis-Gomar és csapata válaszul fogyasztási javaslatokkal látta el a fiatalokat. Többek között azt tanácsolta a kamaszoknak, hogy sport előtt, és alatt mellőzzék az energiaital fogyasztását, ezen koffeintartalmú italok nagy mennyiségű fogyasztását kerüljék alkohollal, kábítószerrel, illetve egy időben mindkettővel együtt kombinálva, és a diagnosztizált betegségekkel rendelkező fiatalok csak orvosi konzultáció mellett igyanak energiaitalokat. Hozzátették továbbá, hogy napi egy doboznyi, vagyis 250 milliliternek megfelelő mennyiségű energiaital elfogyasztása veszélytelen a legtöbb tinédzser számára.
Dr. Fabian Sanchis-Gomar ezeken felül a Canadian Journal of Cardiology szaklapban azt üzente az orvosoknak, hogy lényeges az energiaitalok kockázataira való figyelemfelhívás.

Comments are closed.