Fizetés érintéssel külföldön

346

Érintéssel fizetni külföldön?

Hazánkban a bankkártyás, és a mobilos fizetések aranykorukat élik, és ezekhez a rendkívül kényelmes fizetési módokhoz hamar hozzá is szoktunk. De vajon ez akkor is működik, ha nem tartózkodunk az országban?
Statisztikák alapján manapság az utazások előtt bizony nem jellemző már a valuta váltása, sok esetben csupán plasztikkártyáinkkal indulunk el egy külföldi útra.
Azonban felmerülnek bizonyos kérdések, melyekkel érdemes tisztában lenni induláskor.
Például, hogy a kártyát mindenhol elfogadják e, az érintéses, mobillal történő fizetés megoldható e bárhol, vagyis aggályos e ez határainkon túl, illetve mire kell figyelnünk egy kártyás tranzakció alkalmával?

A hazai gyakorlat szerint

A bankkártyák az EU országaiban tulajdonképpen mindenhol elfogadottak, tehát a magyar plasztikkártya tulajdonosai tudnak ezen a módon fizetni Európa egész területén.
Ez hatványozottan érvényes a turisztikai területeken történő vásárlások alkalmával, valamint az összes olyan helyen, amit az ilyen utazások alkalmával az emberek érintenek üdülésük, vagy egyéb célú útjuk során.
Beleértve természetesen a repülőtereket, szállodaláncolatokat, éttermeket, üzemanyagtöltő állomásokat, és utazási, autóbérlési irodákat is.

Európában jellemző az is, hogy minél nyugatabbra látogatunk, annál biztosabb, hogy a kártyás vásárlásnak nincs akadálya. Persze ez nem csak a nagyvárosok, vagy a székhelyek kiváltsága, kivétel nélkül jellemző ez a nyugati vidék egészére.
Elmondható továbbá, hogy egyes európai részek- úgymint Skandinávia- évekig élhető készpénzhasználat nélkül.
Persze nemcsak a nyugati régió biztosítja ezeket a kényelmes fizetési módokat, a magyarok által is kedvelt túristaútvonalak, például Horvátország is egyre bővíti az érintéssel történő fizetés elfogadóhelyeinek számát.

A Mastercard szakértő munkatársai szerint manapság a sok készpénzzel történő utazás nagy veszélyt rejt, sokkalta megnyugtatóbb és jóval biztonságosabb plasztikkártyával intézni a tranzakciókat.
Amiatt sem kell aggódni, hogy ez a fizetési mód költségesebb lenne, mint a készpénz használata, hiszen általában az országhatáron túl sincs költsége a kártyás fizetéseknek.
Persze nem árt utazás előtt tájékozódni bankunknál a kártyahasználati díjakról, valamint a deviza átváltásának aktuális árfolyamáról.
Az mindenesetre tény, hogy amennyiben a fizető helyen látható a terminál, valamint szerepelnek a kártya használatára vonatkozó jelzések, vagyis a hazánkban is mindenki által ismert matricák, ott a plasztikkártyák gond nélkül használhatók.

Mely országok érintősek?

A kártyás tranzakciók mellett ma már használhatunk mobiltelefont – amennyiben androidos- is a fizetésre.
Persze ez még nem olyan elterjedt, mint a plasztikkártya használat, így a kártyaterminál megléte nem jelenti feltétlenül az érintéses fizetési mód lehetőségét is.
Ennek csupán az az oka, hogy néhány országban a beszerelt terminálok hasznos élettartama még tart, tehát lecserélésük is várat magára.
Amennyiben szükségessé válik cseréjük, azonnal nagyobb teret kapnak az érintéses fizetési módok is, hiszen a terminálokat ilyen típusú készülékek váltják majd.

Európában az érintéses trankakciók tekintetében Lengyelország és Törökország van az első helyen, ezekben az országokban fejlődött ki leginkább ez a fajta fizetési mód.
Élmezőnyben van még Csehország, Szlovákia, de Magyarország is méltó helyen áll a rangsorban, hiszen a tapasztalatok azt mutatják, kevés fizetőhely van, ahol nincs lehetőség érintéses számlakiegyenlítésre.

A képlet rendkívül egyszerű az érintéses fizetést illetően, hiszen amennyiben példaképp egy magyar család Olaszországban nyaral, és rendelkeznek mobil fizetésre alkalmas androidos telefonnal, valamint a szükséges alkalmazással a készülékükön, akkor minden egyes fizetésükkör – amennyiben látják az ismert matricát a fizetőhelyen – használhatják okosmobiltelefonjukat vagy egyérintéses kártyájukat. Az egyérintéses tranzakció egységes elfogadásának oka az alkalmazott technológia, mely egy nemzetközi szabványra épül, így minden egyes kártyakibocsátó ezt kell, hogy alkalmazza, valamint a terminálokba is egységesen ezt építik be. Ez az oka annak, hogy a fizetés kártyával, okostelefonnal, okosórával, illetve egyéb eszközzel is megoldható.

Akár otthon

A már hazánkban is megszokott módon tehát alkalmazhatjuk mobiltelefonunkat is a fizetési tranzakciókhoz, amennyiben a fizetés helyén egyértelműen feltüntették az érintéses logót, legyünk akárhol, akár több tízezer kilométer távolságra is otthonunktól.
Ehhez pedig nem szükséges semmiféle plusz felkészülés vagy előkészület, nem csak országhatárainkon belül, hazánkon kívül is egyszerűen bonyolíthatunk le kifizetéseket.
Arról nem is beszélve, hogy a készpénzhez képest jóval biztonságosabbak ezek a fizetési módok, hiszen az elveszett bankjegyeket nem kaphatjuk vissza, az elhagyott mobil, vagy bankkártya viszont bármikor könnyedén letiltható, megakadályozva ezzel a további veszteségeket. Ilyen esetben kérhető az elveszett kártya sürgősségi pótlása is, így csupán egy-két napon belül újból fizetésre alkalmas plasztikot kaphatunk.

Összefoglalva tehát belátható, hogy jóval kényelmesebb és biztonságosabb, ha nem teli pénztárcával indulunk útnak. Ha például egy angliai koncert kedvéért utazunk pár napra a szigetországba, esetleg egy hétet is ott töltünk, nem kell vesződnünk egy pillanatra sem a készpénzhasználattal. Bármelyik reptéren, buszállomáson találhatók bankautomaták, sőt, már a taxik is terminálokkal felszereltek. Többnyire a szórakozóhelyek, kocsmák, fesztiválok standjai, a boltok pénztárai is elfogadják a kártyás fizetést.

A vásárlások jóval kényelmesebbek így, az pedig a ráadás, hogy plusz költsége sincs az ilyen kártyás tranzakciónak. Persze a készpénzfelvétellel kapcsolatban azért érdemes előre tájékozódni a banknál.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.