Miért hazudnak a kamaszok?

214

A szülői tiltás vezethet oda, hogy a tinédzserek hazugsággal próbálják elérni a vágyaikat. Amikor úgy vélik, hogy az igazság nem vezet megoldásra, és csak a vágyott dologra képesek koncentrálni, hazugsággal akarnak közelebb kerülni akaratuk véghezviteléhez.

A bizalom

A szülőknek nem egyszerű feladat engedni gyermeküket saját döntései meghozatalában, viszont reménykedniük kell benne, hogy az eltelt évek folyamán sikeresen rávezették a gyerkőcöt, miképpen kell helyesen és erkölcsösen dönteni. Olykor persze kevésnek bizonyul a szülői tanítás, és tévútra kerül a serdülő. Amennyiben pedig bebizonyosodik, hogy a tinédzser valótlan állításokkal akarja megtéveszteni a szülőt, elsőként annak a feltárására a feladat, hogy a gyermek miért érzi ezt szükségszerűnek.

A szigor

A hazugságok több okból is születhetnek. Lényeges, hogy ezekben a helyzetekben is egyenrangú félként kezelje a felnőtt a gyermekét, és megbeszélje vele, miért állított valótlant. A korrekt, és őszinte kommunikáció a legtöbb esetben előzi a stresszt a serdülőből, és megoldhatóvá válik a helyzet. A hazugságokat kiválthatja a szigortól való szorongás, a közeg rokonszenvének elnyerése, a kétely, vagy önértékelési probléma.

A beismerés

Amennyiben a tini tudatában van magatartási zavarával, az felér egy kezdő lépéssel. Ha viszont következetesen nem ismeri el füllentéseit a szülei, illetve a társadalom többi tagja előtt, akkor külső, orvosi segítség szükséges, hiszen előfordulhat, hogy ez a viselkedés más betegségekre figyelmeztet.

Folyamatos hazugságok

A kóros füllentés nem jegyzett lelki betegség, ha viszont az alábbi kórismék tapasztalhatók, javasolt alaposabban megvizsgálni a helyzetet. Többnyire ciklikus magatartásról beszélhetünk, amire nem külső okok vezérlik az illetőt, vagy nem mindig van tisztában az események hazugságtartalmával. A füllentések ismétlődők, és a személy sok idő múltán sem tud megálljt parancsolni hazugságainak.

Feladatok

Természetesen a füllentések nagyságán és előfordulási gyakoriságán múlik, szükség van-e orvosi kivizsgálásra, vagy támogatásra. Ha a hazugság indíttatása egyértelmű, akkor valószínűleg elég a szülőkkel közös kommunikáció a probléma megoldásához. Viszont amennyiben a serdülő ellentmond, vagy saját magának sem vallja be problémáit, külső patronálás szükséges.

A tinédzsereknek nélkülözhetetlen a megfelelő szülői iránymutatás, valamint az, hogy képesekké váljanak érzelmeik, problémáik megosztására. Hiszen ha felismeri szülei lojalitását, és bizalmat szavaz a felnőtteknek, nem érez majd késztetést arra, hogy hazugságokkal érje el akaratát.

Comments are closed.