Tehetünk a Földért

499

Egy internacionális tanulmány kimutatta, hogy akár 1,5 Celsius fok mértékben is tudnánk befolyásolni korunk egyik legnagyobb természeti problémáját, a globális felmelegedést. Ehhez csupán egy kis odafigyelés szükséges: elég pár hétköznapi dolgon való apró változtatás, úgymint az közlekedés környezettudatossá tétele, vagy a házak, lakások hőmérsékletszabályozásának öko szemléletlátása.

Ez a első olyan kutatás, ami rámutat arra, hogy elérhető a 2015-ben aláírt párizsi klímavédelmi megállapodásban megjelölt célkitűzés, vagyis a globális felmelegedés változásának 1,5 Celsius fok alatt tartása mindenféle egyéb technikai teszt nélkül is. Ezen kísérletek közül a szakemberek egyebek mellett a CO2 kivonását és eltárolását (angolul CCS, carbon capture and storage) nevesítik, vagyis azt a módszert – ahogy arról a ScienceDaily.com is beszámolt – amikor a légkörből egy vegyi folyamattal leválasztják a szén-dioxidot és egy arra kifejlesztett tározóba préselik.

Egy amerikai tudományos kutatólabor, az IIASA szakértői jónéhány olyan valós innovációt analizáltak, amik alkalmasak lehetnek a felmelegedés okának, a károsanyag-kibocsátástnak a redukálására. Alaposan megvizsgálták a lakóhelyeken, munkahelyeken, infrastruktúrában, termékelőállításban rejlő alternatívákat, majd megállípították, hogy nagymértékű, akár 2-4-szeres visszaesést sikerülne elérni az energiafogyasztásban, ami a szállításra, vagy akár az egyre nagyobb számú népesség szükségleteinek kielégítésére irányul.
Ahogy az olvasható a Nature Energy nevű tudományos lapban, azt is feltárták, hogy a környezettudatos elektromos járművek allokálásos vagy akár igény szerinti használatba vétele a 2050-es évre 60 százalékkal is mérsékelhetné az úti forgalom energiaigényét, valamint csökkentené a gépjárművek számát is a közlekedésben.

Amennyiben az új lakások, házak felépítése folyamán, vagy akár a régi lakóhelyek felújítása alkalmával egyértelmű, ellentmondást nem tűrő előírások szabályoznák a hűtési és a fűtési technológiákat, akár 15%-kal is mérséklődhetne a 2050-es évre az energiaszükséglet.
A mezőgazdaság károsanyag kibocsátása is csökkenthető lenne az egészségügyileg megfelelőbb, jóval kevesebb vöröshús tartalmú étel fogyasztásával, illetve emellett az erdőállomány is egy Olaszország méretű területtel gazdagodna. A szakemberek szerint a cél eléréséhez, illetve a fentiek megvalósításához – az eddigi gyakorlattól eltérően – kiemelkedő igyekezetre van szükség mind állami, mind vállalkozási, mind egyéni szinten.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.