Tízperces daganatteszten dolgoznak

236

Ausztrál szakemberek olyan vizsgálat kifejlesztésén dolgoznak, mely gyorsan, tíz perc leforgása alatt megállapítja, vannak e rosszindulatú ráksejtek a szervezetben. Ezt a módszert a Nature Communications nevű újságban már prezentálták is.

A teszt kilencven százalékos pontossággal képes eredményt produkálni.

A tízperces, olcsó és egyszerű daganatvizsgálat a vérből állapítja meg az elváltozásokat, mégpedig színváltó folyadék segítségével.

Matt Trau, a Queenslandi Egyetem szakértője szerint ez egy kis költségvetésű, mobil eszköz, mely analizáló műszerként alkalmazható (még okostelefonnal is).

A teszt kifejlesztésének elindítása annak köszönhető, hogy megállapítást nyert: a daganatos DNS, és az egészséges DNS másképp viszonyul a fémes felszínekhez. Ez lehetővé tette, hogy elkezdjék megalkotni a tesztet, ami megkülönbözteti a normál és a daganatos DNS-t. Sőt, még azokat az apró DNS-eket is kiszűri, melyek a véráramba is utat lelnek.

A dezoxiribonukleinsavat (DNS-t) olyan vízhez adagolják, mely aranyszemcséket tartalmaz, és ha a DNS a kis részecskékhez tapad, és rózsaszín marad a folyadék, akkor az rákos sejtet jelez. Ha viszont a víz kékre színeződik, a sejt egészséges (hiszen a normál DNS másféleképp kapcsolódik a részecskékhez).

A szakértők a tesztet kétszáz daganatos mintán és DNS-en végezték el, mely kilencven százalékos megbízhatósággal hozott eredményeket. Bár még csupán mell-, bél-, nyirokcsomó-, és prosztatarákra szűrtek, a szakértők úgy vélik, további daganattípusokra is alkalmazható a vizsgálat.

Matt Trau hozzátette, hogy egyértelműen nem jelenthető ki, hogy ez a módszer jelenti-e majd a tökéletes megoldást a rák felfedezésére, az azonban biztos, hogy ez egy roppant olcsó, gyors, mobil és egyszerű technika, amihez nincs szükség drága, komplikált, laboratóriumi eszközökre, vagy például DNS-szekvenálásra.

A következőkben a rákmarker eredményességét embereken és nagy volumenű klinikai vizsgálatokkal kell tesztelni a potenciális betegek – ezzel a módszerrel történő – diagnosztizálása előtt.

Comments are closed.