Vannak, akik sosem másnaposak

420

Az orvostudomány régóta foglalkozik az alkohol élettani hatásaival, ami miatt az emberiség mára már sok információval rendelkezik a szesztartalmú italok működéséről. Azt azonban, hogy mi okozza pontosan a másnaposságot, sosem kutatták.

Ezzel kapcsolatban sok tudományos elmélet létezik, és léteznek bizonyított tények is a jelenségről. Ilyen például annak ismerete, mely alkoholos italok hatnak erőteljesebben a szervezetre, és okoznak ezzel komolyabb másnapossági panaszokat. Így felállították az italok sorrendjét: konyak> vörösbor> rum> whisky> fehérbor> gin> vodka> sör> rövidital gyümölcslével.

A következő ismert kísérleti eredmény, hogy az emberek 20-25%-a soha nem lesz másnapos, kvázi immunis a jelenségre. Az ebbe a körbe tartozók bármennyi ital elfogyasztását követően sem lesznek másnap betegek az alkoholtól, vagyis nem jelentkezik náluk fejfájás, szédülés, gyomorpanasz, hányinger, és egyéb ilyenkor ismert tünet.

Ennek okára nem derült még fény, bár igény biztosan lenne a megfejtésre, és valószínűleg hatalmas érdeklődést váltana ki egy másnaposságelűző tabletta, vagy egy másnaposságmentes ital piacra dobása.
A szakértők szerint az ALDH gén felelős a jelenségért. Egy régebbi tanulmány alapján ugyanis az ázsiai és a fehér populáció egyedeiben ez okozza a gyengébb alkoholtűrő képességet.

Egy új dán felmérés pedig azt bizonyítja, hogy az idősebb szervezetet kevésbé gyötri a másnaposság. Ezt az eredményt egy 52.000 fős tanulmány hozta, melyben a 18-29 éves korosztálynál nagyobb arányban jelent meg a másnaposság, mint a 60 év feletti önkénteseknél.
Az eltérés akkor is szembetűnő maradt, mikor a szakértők statisztikai számításokkal szűkítették a különböző szeszes ital fogyasztási szokások befolyásoló hatását. Ezt szintén nem sikerült megindokolniuk a tudósoknak.

Lehetséges, hogy a másnaposságra hajlamosabbak fiatalon halnak meg (például az alkoholproblémák elhatalmasodása is közrejátszhat esetükben), de az is előfordulhat, hogy a negatív hatások következtében teljes mértékben sikerül kerülniük az alkoholos italokat.
Feltételezhető az is, hogy az idősebb korosztály kevesebb cigarettát szív, ami köztudottan erősíti a másnaposság hatásait.

Comments are closed.