A jövő nemzedéke tovább élhet

216

A kutatások azt az eredményt hozták, hogy az élettartam határát még nem sikerült elérnie az emberiségnek, és azt is kimutatták, hogy 105 éves kor felett a halálozási faktor ugyanakkora minden elkövetkező évben.
Demográfusok már régóta kutatják, mennyi időt élhet maximálisan egy ember. Az MTI jelentése alapján a 19. század kezdetén egy brit statisztikus, Benjamin Gompertz elemzései kimutatták, hogy a halál esélye nő a kor előrehaladtával, ezért van az, hogy egy 70 esztendős halála valószínűbb, mint egy 30 évesé.

Gompertz kutatásait azóta továbbgondolták, amiből kiderült, hogy tényleg nő a halálozás esélye az évek múlásával, viszont a kockázat növekedése bizonyos életkor betöltését követően lassul. Emiatt van az, hogy a 35 éves és a 45 éves korban lévők eltérő halálozási valószínűségűek, viszont a 100 éves és a 110 éves korúak hasonló eséllyel bírnak a halál eljövetele szempontjából.

Kenneth Wachter (aki a Kaliforniai Egyetem professzor emeritusa) nyilatkozata alapján nem volt egyértelműen megállapítható, hogy az esélyek stagnálása csak a hibás adatok következménye-e, vagy valós információt hordozó tényként fogható-e fel. Hozzátette, hogy mára az eddigieknél sokkal jobb adatokkal dolgoznak.

Amerikai és olasz kutatók 3836, 105 évnél idősebb ember adatait elemezték. Ennek a 2009 és 2015 között végzett kutatásnak az eredményeképp kiderült, hogy 80 éves korig nagy mértékben nő a halálozási esély, ezt követően pedig lassulni kezd ez a kockázat, majd elérve a 105 esztendőt a halálozás esélyének grafikonja egy teljesen vízszintes görbét ír le. Vagyis 105 éves kor után ugyanaz a kockázat áll fenn minden évben, akár 110, vagy akár 112 éves korban is.

Wachter a Live Science internetes lapnak azt nyilatkozta, hogy 105 éves kor felett annak esélye, hogy az illető túléli a következő évet, egyenlő azzal, ha érmét dobnánk fel, vagyis 50-50 százalék.
Az elemzés pontossága érdekében a kutatók bekérték az elhunytak halotti anyakönyvi kivonatát, valamint a 100 év felettiek születési anyakönyvi kivonatát is.

A kutatócsoport úgy véli, az elemzés egyetlen hibája, hogy csupán 463 férfi adata szerepel anyagaikban, az információk többsége a női nemtől származik. Ez Wachter szerint nem meglepő, hiszen a nők köztudottan idősebb kort érnek meg a férfiaknál. A kutatás tehát alátámasztja a feltételezést, miszerint az életkor egy idő után fokozatosan emelkedik, és ha létezik maximum életkor, azt még nem sikerült azt megélni.

Ezt az életkori tendenciát más fajoknál is feltárták, magyarázatára viszont valószínűleg még várni kell. Az azonban biztos, hogy közel 500.000 száz év feletti ember él napjainkban, és számuk a demográfusok szerint a következő 10 évben megkétszereződik majd.

Comments are closed.