A macska, aki érzi a halál közeledtét

385

Van egy kisváros, Providence, ami Bostontól nagyjából egy órányi távolságra helyezkedik el. Itt él az Oscar névre hallgató macska, aki kiszagolja az emberek halálát. A cica a Steere House nevű idősek otthon harmadik emeletén éli mindennapjait 2007. óta. Ezen a szinten többnyire Alzheimer-kóros, és öregkori demenciával küzdő idősek laknak.

Az ápolók még kicsi korában „adoptálták” Oscart, majd rövid időn belül rájöttek haláljósló képességére. Ahogy arról 2007-ben David M. Dosa a New England Journal of Medicine nevű újságban írta, az otthonban tartózkodása alatt a macska már akkor 25 lakó halálát érezte meg, és jelezte. A 2018-as információk szerint az elmúlt 11 évben 100 halálesetet jósolt meg előre Oscar.

Az állat amellett, hogy jelzi a vég közeledtét, testközelségével békét áraszt az idősek otthonában élőknek. Az intézmény számos más állatfajtát (kutyát, nyulat, papagájt) is biztosít gyógyító célzattal a gondozottaknak, ám ilyen extra képessége csak Oscarnak van.

A halál jóslása úgy zajlik, hogy a macska a soron következő elhalálozó ágyára kucorodik, és a haldoklóval marad az illető életének utolsó pillanatáig. Amikor azonban beáll a halál, a cica elvonul.
A sok éves hibátlan jóslás miatt a gondozók hisznek Oscar előrejelzéseinek, így abban a pillanatban, ahogy észreveszik, hogy a macska lefekszik egy gondozott mellé, értesítik a lakó családtagjait, barátait annak érdekében, hogy az illető időben elköszönhessen hozzátartozóitól, ismerőseitől.

David M. Dosa szerint a Steere House harmadik szintjén még senki sem halt meg anélkül, hogy Oscar ne jelezte volna előre.

Oscar jóstehetségének eredetéről nincsenek információk, egy teória alapján azonban a macska biokémiai folyamat eredményeképpen képes a halál előrejelzésére. Pontosabban az elhalt sejtek kémiai jeleit szagolja ki.

Comments are closed.