A medencék veszélyei

439

A nyári időszak leglátogatottabb helyei a strandok és az uszodák, a baktérium- és a vírusfertőzések miatt azonban sokaknak félelemérzetük támad ezekkel a helyekkel kapcsolatban. Tényleg kell tartanunk ezektől?

2008-ban Amerikában egy razziasorozat eredményeképp nagyjából minden 8. uszodát bezárattak az ellenőrök a víz tisztaságának hiánya, a hiányos biztonsági eszközök, valamint egyéb felmerülő, súlyos probléma miatt. A legmegbotránkoztatóbb ebben, hogy a legnagyobb számban a gyermekmedencéknél volt valamilyen mulasztás.
A világ ezen részén évente 15-20 fertőző hasmenés, illetve gyomorbetegség okoz járvány alakul ki a nem megfelelően kezelt fürdők miatt. Ezen fertőzések 25%-át baktérium idézi elő, ami egyébként egyszerűen orvosolható lehetne az alapos higiénia és a megfelelő kontroll betartásával.
A strandok és uszodák által árasztott klórszag félrevezető, ajánlott az elővigyázatosság ezzel kapcsolatban.

Mit jelezhet a klór szaga a fürdőkben?

Tévhit, hogy a klórszag egyet jelent a tisztasággal. Ez a buké ugyanis több összetevő elegye, mégpedig a klóré, a vizeleté, az izzadságé, és a baktériumoké. Fontos tehát megjegyeztni, hogy a steril medence nem áraszt magából semmiféle szagot, amennyiben pedig kloramin-szint meghaladja az optimális mértéket, elkezdi árasztani a már jól ismert odort. Ilyenkor azonban már az ember szemét és orrát is nagymértékben ingerelheti a víz. Sőt, valamint a lecsökkent klórszint, és az alacsony PH tartalom még inkább a baktériumok melegágyának számít.
Vagyis a fürdők klórszintjét mindig mérni kell, hiszen a nagymértékű klórkoncentráció is legalább akkora kockázatokkal jár – úgymint a bőr irritációja, fertőzése, gyulladása – mint a klór jelenléte nélkül elszaporodható baktériumok okozta problémák.

Másik veszély a szemölcs

A szemölcsök mindenki számára ismertek, kialakulásokért vírusok felelősek, és különösen a gyerekek lehetnek „áldozatai”. Megelőzésképpen fontos, hogy ne történjen a gyerekeknél törölközőcsere a fürdések alkalmával. Sokan tévesen úgy vélik, hogy ezek az 1-4mm nagyságú, fehér, esetleg bőrszínű, közepükön kitüremkedő bibircsókok egyszerű pattanások. Pedig agresszívek, hiszen a nemi szerveken is megjelenhetnek, és maguktól csak hónapok után tűnnek el. Arról nem is szólva, hogy ez idő alatt a visszafertőződés veszélye is fennáll, így kifizetődöbb, ha szakember távolítja el a nem kívánt szemölcsöket.
A fertőzések kialakulását egyszerűbb elkerülni, amihez a legjobb módszer a kézmosás, a hámsérülések elkerülése, valamint a saját fürdőlepedő használata.

A következőket tanácsos betartani a fertőzések ellen:
– a strand/uszoda vizét ne nyeljük le,
– fürdés előtt ajánlott a zuhany használata,
– a gyermek gyakrabban keressék fel a mellékhelyiségeket
– WC igénybevétele után alapos kézmosás

Ajánlott megfigyelni,
– ha az úszómedence oldala nem sima, hanem sikamlós, nyálkás
– ha a szivattyűk működését annak búgó hangja nem jelzi
– ha a víz nem átlátható, és nem látszik a medence alja
akkor víz nem tiszta.

Comments are closed.