Kullancsok a közelünkben

426

Íme egy összeállítás arról, mit kell tudnunk a kullancsokról. Talán ez segít abban, hogy megelőzzük a vérszívók támadásait. Fény derül arra, hogy hol van az élőhelyük, mit nem kedvelnek, és hogyan lehet megszabadulni tőlük, ha már belénkcsimpaszkodtak.
A kullancsoknak több fajtájuk létezik. Azon vérszívók, melyek rendelkeznek látószervekkel, a pázsitból lesnek áldozatukra, és alulról indítanak támadást, amelyeknek viszont nincs szemük, vakon ugranak a bokrokról a prédájukra.

Adatok a vérszívókról

– ezek az állatok ki nem állhatják a közvetlen napsütést, hiszen összefonnyadnak és meghalnak tőle,
– a párzást követően az anyaállat 2000-3000 többnyire fertőző petét „bocsát ki” 2-3 hét alatt, vagyis egy nőnemű egyed is nagy kolóniát képes rakni,
– a legnagyobb kullancshordozó a sün,
– a kullancs nemcsak az ember ellensége, hanem több száz hüllő- és madárfajé, valamint számos elevenszülőé is,
– a Lyme-kórt a Boreliák okozzák, ezzel a társállatoknál azonos tüneteket produkálnak. Például a fertőzött embernek és a kutyának egyforma a kórképe, a fertőzés után a legjellemzőbb tünet a csípés helyén, majd az egész testen bekövetkező oxigénszegénység. A kutyák gyorsan gyógyulnak a Lyme kórból, miután az állatorvosok által hamar terápiás kezelésben részesülnek, ellentétben emberi orvoslással, ami ezeket a kórisméket nem ismeri fel terápiásan.

A vérszívó is élőlény

Mivel a kullancs is érzékel, érdemes betartani eltávolításának javasolt metódusát, hiszen amint elkezd fuldokolni az kiszedése okán rákent zsíros krém vagy olaj, esetleg a csipesszel történő kirántása folyamán, abban a pillanatban fertőző nyálát az áldozatába lövelli. A megfertőződés ezzel visszafordíthatatlan, éppen azt érjük el vele, ami elől próbáltunk kitérni. Orvosilag ezt iatrogen infekciónak hívják.
Ezen vérszívók csípésének folyamatát 112 évvel ezelőtt Dr. Göldi A. Emil ismertette már hazánkban. Emiatt a magyaroknak nem volt újdonságot hozó az USA szakértők által 5 éve készített ugyanerre vonatkozó tanulmány.
A legjobb és legveszélytelenebb alkalmatosság a kullancs eltávolításához egy olyan hivatalos orvosi eszköz, aminek működési elve a rajzszög kihúzóéhoz hasonló.
Természetesen magyar vívmány, amit elismert a Brüsszeli EUREKA Találmányi Világkiállítás is aranyéremmel, valamint kapott még 5 nemzetközi tudományos-innovációs díjat is.
Az eltávolított állatot nem érdemes eldobni, hiszen tesztnek alávetve könnyen kideríthető fertőzöttsége, így tisztázódhat, a hordozott kórral az áldozat megfertőződhetett e.

Sokkoló adat, hogy a kullancskolónia fele fertőző, és ezeknek a fertőző állatoknak a 98%-a terjeszi a Lyme-kórt. A Lyme-kóros személyek 50%-ánál alakul ki a csípés helyén bőrpír, és 40%-uknál jelentkezik idegrendszeri vagy izületi tünet.

Comments are closed.