A polipok az emberekhez hasonlóan reagálnak az extasyra

1 611

A közelmúltban jelent meg egy cikk a Current Biology kutatásáról, melyben hét polip kapott MDMA-t, vagyis az extasy hatóanyagát. A tesztet azért végezték, hogy kiderüljön, hogy az emberekkel ellentétben szociálisnak nem mondható, morózus polipok a kábítószer hatására ugyanolyan társadalmi lénnyé válnak e, mint mi, emberek.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy a polipok is rendelkeznek olyan génekkel, amik segítik a szerotonin transzportereket, vagyis az olyan fehérjéket, amik a szerotonin molekulák agysejtekbe irányításáért felelnek. A szerotonin az a részecske, ami az emberi szervezetben a kifogástalan hangulat felelőse. Az embereknél az MDMA elfogyasztása után – az agysejtek közti barangoláskor – a szerotonin transzporter fehérjéhez csatlakozik, és átalakítja azt, aminek eredményeként megjelenik a bódult állapot, és kialakul a fokozott nyitottság a külvilág felé. Ez az extrovertált és kábult helyzet teszi a kábítószert népszerűvé a fogyasztók körében.

A szakértők hét példánynak adták az extasy hatóanyagát annak érdekében, hogy megvizsgálják, az MDMA hatással van e az állatok szerotonin transzportereire, vagyis társadalomközpontúvá válnak e a szertől a polipok. A tesztalanyokat kábítószeres vízben fürdették, ezt követően pedig egy olyan térbe helyezték el őket, mely három irányba tette lehetővé mozgásukat. Ezek alapján az állatok eldönthették, merre indulnak tovább: a középső, központi akváriumba, egy másik térbe, ahol már elhelyeztek egy hím példányt, vagy egy harmadik helyre, ahova játékot raktak a kutatók. Ilyen kutatásokat egereken is végeztek.

A kábítószer adása előtt az állatok egyike sem választotta azt az akváriumot, melybe a hím polip volt, az MDMA adása után azonban egyre többet barátkoztak az eddig ismeretlen egyeddel. Azon felül, hogy egy térben voltak a hím polippal, még az józanul erőszakosságra utaló fogdosódás is megfigyelhető volt az állatoknál.

A teszttel a szakértők az is alátámasztották, hogy annak ellenére, hogy az emberi agy és a polip agy egészen más struktúrájú, a társadalmi magatartás génekbe kódolt, emiatt hasonló az MDMA hatása.

Az egyik szakértő szerint még a fogyasztott kábítószeradagokra is hasonló reakciók figyelhetők meg az állatoknál és az embereknél. Első alkalommal nagy dózist kaptak, ami gyorsabb légzést és a testfehéredést okozott. Ezt követően a kisebb adag drog – a szakértő nyilatkozata szerint – nyugodt vízben-lebegést, mondhatni vízi balettozást eredményezett az egyik példánynál, míg a másiknál bódult állapotú vízi akrobatamutatványok voltak megfigyelhetők. Volt olyan egyed is, amelyik a drog hatására hosszasan szemlélt egy-egy zörejt.

Comments are closed.