Óvatosan a kontaktlencsével: fertőz a szemevő amőba

1 524

Túlnyomó részt a kontaktlencsét használók vannak kitéve a szemevő amőba támadásának, mely a látás károsodását, vagy annak teljes elvesztését is okozhatja.
A fertőzések száma jelentősen megugrott az utóbbi időszakban.

Az élősködő élettere

Az amőba, melynek pontos elnevezése: „Acanthamoeba keratitis”, egy egysejtű parazita. Környezetünk számos pontján fellelhető, így a vízben, és a talajban is. Gondot azonban csak a szembe kerülve okozhat, és leginkább csak akkor, mikor a kontaktlencsét viselő a lencséket nem megfelelően tisztítja meg.
Az élősködő a lencse és a szaruhártya közt bújik meg, ugyanis ez a legideálisabb környezet számára, hiszen ott kellően meleg és nedves a közeg. Amennyiben a szem szaruhártyáján aká

r aprónyi károsodás is van, az amőba a látás elvesztését is okozhatja.

Egyre gyakoribb a fertőzés

A brit Metro által közölt legújabb kutatás kimutatta, hogy a Londonban lévő Moorfields szemklinikán a 2000 és a 2003 közti időintervallumban évi 8-10 beteg fertőződött a parazitával, a 2001 és a 2016 közötti években azonban ez a szám jóval nagyobb lett: évi 35-65 páciens küzdött a fertőzéssel.

Fontos a megelőzés

Bár ezek a számok még nem jelentenek népbetegséget, szembetűnő a megbetegedések számának gyors emelkedése. Hiszen amíg a 2002-es évben 100.000 dél-angliai kontaktlencsét viselőből 2,5 találkozott a parazita okozta problémával, addig mára már ez a szám 5-7,5-re nőtt.
Arról nem is beszélve, hogy a fertőzöttek nagy része a szemkórházat 25 százalékos látásromlással, rosszabb esetben pedig teljes vaksággal tudja csak elhagyni.

A megbetegedések elkerülésének egyedüli módja a kontaktlencsék higiéniája, vagyis optimális anyaggal, megfelelő módon történő tisztán tartása.
Érdemes továbbá a kontaktlencse viselése közben mellőzni az úszást, a zuhanyzást, az arcmosást, vagy a forróvizes fürdést, hiszen a fertőzött esetek többségében ezek komoly rizikófaktort jelentettek.

Comments are closed.