A szem a lélek tükre

270

A számítógép-tudomány világszerte nagy fejlődésen ment keresztül, manapság például már elég 10 perc ahhoz, hogy a mesterséges intelligencia személyiségtípusokba kategorizálja az embereket. Fejlettségét az is mutatja, hogy az öt fő személyiségcsoportból négy típust hibátlanul felismert az MI, csak az 5. csoporttal akadtak nehézségei.

Ez a tíz percnyi emberi viselkedés-elemzés a humán szemmozgás megfigyeléséből áll: ennyi idő elegendő a mesterséges intelligenciának ahhoz, hogy megállapítsa, melyik személyiségtípus jellemző a vizsgált emberre. Ez a kísérlet, amit a Dél-Ausztrál Egyetem szakemberei végeztek, egyelőre csak néhány fő bevonásával történt, az eredmények tükrében azonban további elemzésekre is érdemes a későbbiekben sort keríteni, hiszen ezzel a technikával a mesterséges intelligencia jóval személyesebb kommunikációja érhető el.

A kutatás abból állt, hogy a német és ausztrál szakértőkből álló csapat 50 Flinders Egyetemre járó tanulót vizsgált meg mesterséges intelligencia segítségével, csupán a szemmozgásuk figyelembevételével. A kísérlet feladata, hogy a mesterséges intelligencia az öt fő személyiségcsoportba, vagyis a Big Five személyiségmodell 5 típusába kategorizálja a megfigyelt diákokat. Az eredmény magáért beszél, ugyanis az 5 típusból 4-et sikeresen eltalált: mégpedig az extraverzió, a barátságosság, az érzelmi stabilitás, és a kultúra, illetve intellektus jellemvonásokat, a lelkiismeretességet viszont nem sikerült beazonosítania.

A Big Five modell

A Big Five, azaz Nagy Ötös nevű séma a mai legfontosabb szociálpszichológiai személyiségmodell. Tartalma alapján megkülönböztethetünk 5 jellemző személyiségismérvet: az extraverziót, a barátságosságot, a lelkiismeretességet, az érzelmi stabilitást, és a kultúrát/intellektust. Az Big Five feladata tulajdonképpen az, hogy az egyén az 5 fő típus valamelyikébe kategorizálható legyen a jellemző tulajdonságaival összhangban. Vagyis, ha extraverzióról beszélünk, akkor az öntudatosság és az önkifejezés jelenlétének mértéke vizsgálandó, ami alapján kerülhet valaki a mérce egyik végére (ami pozitív életszemléletet és nyitottságot jelent), illetve a másik végére is (ami viszont épp az ellenkezője, halkszavúságot és szerénységet mutat). A Big Five modelljét legelőször az 1950-es években Warren Norman tette ismertté. Emiatt találkozhatunk a modellel „Norman’s Big Five” néven is.

A szemmozgás és a személyiségtípusok közti kapcsolatot már korábban kutatták a szakértők, a következtetéseket pedig már a mesterséges intelligenciával történő kutatás előtt nyilvánosságra hozták. Az eredmények alapján a kíváncsi emberekre a gyakoribb körbetekintés, az ideges egyénekre a pislogás, a lelkiismeretes személyekre pedig a pupillaméret gyakoribb és feltűnőbb változása a jellemző.
A Big Five modell fő személyiség-faktorait ezek alapján állapította meg a mesterséges intelligencia a kutatás során, és csupán a lelkiismeretességet nem sikerült azonosítania. A tesztben közreműködő személyek feladata egyébként az egyetem boltjában történő vásárlás lebonyolítása volt egy fejre erősített szenzor mellett. Ezt a feladatot természetesen egy írásbeli személyiségteszt előzte meg, melynek eredményeit a kutatók öszevetették a szenzor által készített adatok kielemzésével.

A kutatás eredményei sokat segíthetnek az egyedi igények kielégítésében is. Tobias Loetscher, aki az egyetem dolgozója és a kutatás vezetője is, elmondta, hogy bár a mai fogyasztói társadalom a személyre szabottság megoldásokat keresi, a mai robotika nem alkalmas a testbeszéd jeleinek megértésére, ezért ez a kutatás nagyban hozzájárulhat olyan alkalmazások és robotok megalkotásához, melyek a nonverbális kódokat is képesek felhasználni.

A mesterséges intelligencia a pozitívumok mellett negatívumokat is hozhat magával, hiszen megoldásai komoly adatvédelmi problémákat vethetnek fel. Ugyanis, amennyiben ilyen alkalmazásokat építenek be az internetes oldalakba (amik persze jóval személyre szabottabb reklámokat és publikációkat képesek majd javasolni a felhasználóknak), az általuk bezsebelt személyes adatokkal kapcsolatban könnyű visszaélési lehetőség is járna.

Comments are closed.