A szigorú szülők gyerekei sikeresebbek

207

Többféle elképzelés van arról, hogy a szülőknek milyen szigorúan kell nevelniük csemetéiket. A legutóbbi tanulmány szerint fontos a szigor, hiszen azok, akiknek a szülei ilyen nevelést adnak, sikeres felnőttekké válnak.
Ezt a kutatást az Institute for Social and Economic Research végezte 2015-ben Ericka Rascon-Ramirez vezetésével, aki egyetemi tanár a Middlesex University-nél. A tanulmányt 13 és 14 év közötti diáklányokkal végezték, szám szerint 15.500 fővel, a 2004 és 2010 közötti intervallumban.
A felmérést végzők azt az eredményt kapták, hogy az erélyesebb felmenőkkel rendelkező lányok magabiztossága jóval nagyobb, emellett pedig érzelmileg is sokkal fejlettebbek. Arról nem is beszélve, hogy náluk 4 százalékkal kisebb a potenciál arra, hogy korai életszakaszban teherbe essenek, ami az ezirányú felkészültségüknek köszönhető.
Az is kiderült a kutatásból, hogy a szigorú szülők lányai nagyobb arányban fejezték be tanulmányaikat, és jártak főiskolára, egyetemre, majd szereztek komoly, jól jövedelmező állást.

Vagyis – ahogy az kiderült a kutatásból – igenis lényeges a szigorú nevelés a gyermek kibontakozása, fejlődése miatt.

Philippa Perry lélekgyógyász úgy véli, a gyermek nevelésekor fontos a szabályok lefektetése. Amennyiben azonban ezek a regulák túl „vaskalaposak”, akkor épp ellenkező hatás érhető el velük, ugyanis várható, hogy a gyermek szabályszegéskor a büntetés elkerülése érdekében hazudni fog. Az aranyközépút megtalálása a legfontosabb, a szülőnek azt kell elérnie, hogy a gyermek tisztában legyen tettei következményeivel.
Emellett lényeges, hogy a nevelés ne rettentse el a csemetét, hiszen a túlzott szigor félelmet szülhet. Ez nem járható út, a legjobb, ha a tekintély megszerzése információcserével, együttérzéssel, figyelmességgel és szeretettel történik.

Abban az esetben, ha a nevelés alapja a félelemkeltés, a szülő-gyermek kötelék nem lesz kiegyensúlyozott, hiszen hiányozni fog a kétoldalú együttérzés, a csemete várhatóan lázongó, önfejű, és akaratoskodóvá válik, és a már említett hazugságok mellett a gyengébbek kicsúfolása is előtérbe kerül a gyermeknél.

A nevelés a tanításról kell, hogy szóljon, hiszen a gyermek a szülőtől szerzi a legkönnyebben és legintenzívebben az információkat. Empátiával, következetességgel és szeretettel bármelyik gyerek talpraesett, sikeres felnőtté válhat.

Comments are closed.