A Johnson&Johnson elhallgatta, hogy azbesztet tartalmaz hintőporuk

Miután a Reuters azt az információt jelentette be nyilvánosság előtt, hogy a Johnson&Johnson nagymúltú cég évtizedeken át titkolta, hogy tudomása volt arról, hogy mérgező azbesztet tartalmaz az általa gyártott babahintőpor, a vállalat árfolyama azonnal esni kezdett. A Johnson&Johnson cáfolja ezt a hírt, szerinte csupán pénzügyi előnyszerzés miatt tűntetik fel a céget rossz színben.
A Reuters szerint a céges dokumentumokból és más belső iratból is arra a megállapításra lehet jutni, hogy a vállalat tisztában volt azzal, hogy az általa forgalmazott cikkek szennyezettek, – kis adagban ugyan, de – azbesztet tartalmaznak. Mindez már 1971-ben világossá vált a cég számára, ám ezt a kellemetlen hírt sem az illetékes szervekkel, sem a fogyasztókkal nem osztotta meg a vállalat. Ez azért különös, mert az azbeszt nyilvánvalóan rákos megbetegedéseket előidéző anyag.

A Reuters bejelentésére a Johnson&Johnson árfolyama rövid időn belül tíz százalékot esett vissza, mely tizenhat év távlatában a legrosszabb eredménynek számít. Egy elemző a részvényeket a hosszú időn át épített cég-imázs lerombolásának okán le is minősítette.
A vállalat belső dokumentációjában látható, hogy a cég vezetése, ügyvédei és szakértői aggódtak a hintőport illetően, de mégsem ismerték be a problémát egészen addig, míg át nem kellett nyújtaniuk a több ezer oldalas iratokat külső ügyvédeknek amiatt, hogy 17 vádló perelte a vállalatot a termék rákkeltő tulajdonsága miatt.

A Johnson&Johnson nyilatkozata alapján a Reuters híresztelése részlehajló, fals és rosszindulatú, valamint nem szerepelnek benne azok a független laboratóriumi eredmények (itt több ezer vizsgálati értékről van szó), melyek a termék azbesztmentességét bizonyítják. Ezeken felül a Reuters azt sem említette nyilatkozatában, hogy a Johnson&Johnson évtizedeken át minden illetékes szervvel kooperált és minden alkalommal a legmodernebb vizsgálati technikákkal dolgozott. A vállalat médiafelelőse hozzátette, hogy a feljelentők ügyvédei pénzügyi előnyszerzés miatt megváltoztatták a régi iratokat. A cég egyértelműen cáfolja, hogy a hintőpor biztonságával összefüggésben bármiféle adatot, információt ismert, vagy eltitkolt volna.
1976-ban a Johnson&Johnson vállalat azt az információt adta az amerikai élelmiszer-és gyógyszeripari szervnek, hogy a 1972.12.hó és 1973.10.hó közötti tesztjeik eredményei nem jeleztek azbeszttartalmat a termékben, de egyéb független laboratóriumok vizsgálatai háromszor is kimutatták a kockázatos matériát a hintőporban az 1972 és az 1975 közti intervallumban. Ezek közül az egyik alkalommal az azbeszttartalmat „elég nagynak” titulálták.