Füstmentes dohánytermékek jönnek

Jó hír az érintetteknek, hogy rövid időn belül hazánkban is a polcokra kerülhetnek a füstmentes dohányáruk. Szlávik Péter, a Philip Morris egyik vezetője szerint ezek a termékek a normál, a töltött, és az elektromos cigarettákat is felváltják majd.
Tehát eljött az idő: a kevésbé nagy népszerűségnek örvendő dohányvállalatoknak is jobban megéri szociális, az emberek számára előnyös alapokra helyezniük üzletpolitikájukat.
Szlávik Péter hozzátette, hogy az egyre komolyabb ütemben fejlődő technika is elősegíti ennek a piacnak az ezirányú változását.
A füstmentes termékek lényege, hogy a dohányt hevítéssel és nem égéssel biztosítják, ezáltal a fogyasztó a legegészségtelenebb elemmel, az égéstermékkel nem találkozik. Habár a cseppfolyós nikotint tartalmazó e-cigaretták is a füstmentes kategóriába tartoznak, a hevítésmentes cikkek más jellegű csoportot képviselnek.
Szlávik Péter azt is elárulta, hogy egyelőre nekik is problémát okoz a termékeket az elektromos cigarettáktól különválasztani.

Hazánkban is elérhetővé válik

Arról jelenleg nincsenek információk, hogy milyen jellegű cikkeket, és mikor értékesítenek majd országunkban, de a Philip Morris weboldalán látható, hogy az IQOS elnevezésű cikkjük európa számos pontján fellelhető, így többek között Szlovákiában is kapható (ennek köszönhetően a magyar fogyasztóknak is könnyű hozzájutniuk ehhez a termékhez). A készülék egy töltőt, egy dohánytárolót és egy melegítőt tartalmaz. Szlávik Péter úgy nyilatkozott, a fogyasztó ezzel tudja felmelegíteni a dohányt: ami egyébként a normál dohánytermékeknél nívósabb színvonalú.
A füstmentes cikkek előreláthatóan minden fogyasztói csoportnak meg fognak felelni, és azok is megtalálják majd a számukra legkielégítőbb termékeket, akik jelenleg a legkedvezőbb árú, ám leggyengébb minőségű szivarkát vásárolják.
Szlávik Péter arról azonban nem tudott információt adni, hogy az újdonságnak számító füstmentes cikkek, illetve a normál dohánytermékek termelnek e magasabb hasznot. Ennek oka, hogy a füstmentes termékek egyelőre kis mennyiségben kerülnek forgalomba.
A füstmentes cikkek jelenleg Nagy-Britannia fogyasztói között a legkelendőbbek, ami valószínűleg annak is köszönhető, hogy a dohánytermékek ára európai viszonylatban ott a legborsosabb (hiszen átlagban nagyjából 2.800 forintba kerül). Szlávik Péter úgy gondolja, a cigaretta árának emelkedése és a dohánytermékekről való leszokás nem egyenesen arányos egymással, hiszen amennyiben áremelés történik, a fogyasztók leszokás helyett egyszerűen egy másik alternatívát választanak. Például, ahogy az hazánkban is megfigyelhető, a cigaretta áremelkedésekor a vágott dohány kereslete nő meg.