Világra jött a világ első génmódosított ikerpárja

Megszülettek az ikerlányok, akik a világon egyedülálló módon, egy kínai tudós által eszközölt génmódosításnak köszönhetően láthatták meg a napvilágot. A két gyermek dezoxiribonukleinsavját (DNS-ét) olyan eljárással változtatták meg, mellyel az élet alapvető bázisa is módosítható.
Amennyiben a kínai kutató állításai valósak, az általa eszközölt génmódosítás nagy port kavar majd, mind tudományos, mind etikai szempontból.

A kínai kutatásban egy amerikai tudós is közreműködött, habár az USA-ban tiltott mindenféle génmanipuláció. A tilalom oka pedig nem más, mint az, hogy az áttranszformált sejtörökítő anyagot a tesztalanyok leszármazottai is megörökölhetik, így a módosítás következtében esetlegesen károsodott gén az utódokra is hatással lehet, vagyis az egész további családfát károsíthatja. A szakértők túlnyomó többsége emiatt úgy véli, hogy ez a típusú művelet túl rizikós ahhoz, hogy mindennapi beavatkozásként kezeljék, valamint teljes mértékben helytelenítik és bírálják a kínai tudósok efféle próbálkozásait, melyeket egyébként emberkísérletekként tartanak számon.
He Csienkuj, a génmanipulációért felelős kutató úgy nyilatkozott, hogy hét pár magzatának örökletes egységeit változtatta meg, melyek közül csupán egyből lett várandósság. A sencseni tudós azt állítja, hogy a beavatkozással nem egy öröklődő kórt akart akart megakadályozni, hanem az volt a célja vele, hogy a születendő gyermekek DNS-e képes legyen az AIDS HIV vírusával szemben védekezni. Mivel a babák szülei nem hagyták jóvá sem nevük, sem címük, sem tartózkodási helyük nyilvánosságra hozatalát, így He Csienkuj állításai nem bizonyítottak, ahogy a műveleti metódus sem jelent meg egyetlen szaklapban sem. Mindössze a kínai tudós nyilatkozott a kutatási eredményeiről.

Arról is beszélt az AP hírszerző ügynökségnek, hogy felelősséget érez az iránt, hogy ne csak első legyen az ilyen fajta beavatkozások terén, hanem példamutatóvá is váljon; a továbbiakban pedig az emberiségtől függ majd, hogy milyen irányban folytatódik a munka.
He Csienkuj megszólalásával kapcsolatban sokan nemtetszésüket fejezték ki, és nyíltan vállalták, hogy elítélik az emberi génszerkesztést (mondván, hogy ez még ismeretlen terület, arról nem is beszélve, hogy kezdetleges az eljárás, és nem mellesleg tudományos-etikai aggályokat is felvet).
A Déli Tudományos és Műszaki Egyetem is megszólalt a témában: publikálásuk szerint Csienkuj már 2018. februárjától a fizetés nélküli szabadságát tölti, és ők semmit sem sejtettek az intézményen kívüli munkájáról. Ezen felül az egyetem egy nyílt levelet is közzétett az esettel kapcsolatban, mely szerint az embereken végett tesztek mindegyike ostobaság, ráadásul komoly következményekkel is járhat elvégzésük. A nyílt levelet egyébként nemcsak a Kínai Tudományos Akadémia tagjai, de több kínai intézet és egyetem összesen 120 szakembere is aláírta.

A közelmúltban a szakértők rábukkantak egy olyan módszerre (név szerint a CRISPR-Cas9 eszközre), mely segítségével könnyedén módosítható az emberi dezoxiribonukleinsav. Ezzel a technikával beépíthetők a hiányzó örökletes egységek, de arra is használható a CRISPR-Cas9, hogy a hibásan működő géneket leállítsa. Nemrég kezdték ezt a módszert a halálos kórban szenvedő páciensek kezelésére használni.
Természetesen ez merőben más DNS szerkesztés, mint a sperma, a pete, vagy a magzat „átkomponálása”, hiszen ezek a módosítások továbbörökíthetők. Utóbbiakat így csupán laboratóriumi teszteknél alkalmazzák az USA-ban. Persze Kína berkeiben is tilos az emberi klónozás, a génmódosítás azonban itt nem ütközik törvényekbe.