Átprogramozó technológia a bőrgyógyításban

1 106

A teljesen új innováció alapján egyedi módon végzik a bőr gyógyítását, mégpedig vírusokkal késztetik arra a bőrt, hogy regenerálja önmagát. Vagyis az eddig csak és kizárólag műtéti úton helyrehozható nagy kiterjedésű sebek öngyógyulók lehetnek, a sebek helyén művi beavatkozás nélkül is új, egészséges bőr fejlődhet.
Ez a technológia akár a bőrfiatalítás terén is eredményeket érhet el.

Ezzel a módszerrel az olyan egészen súlyos, vagy életveszélyes égési sebek, sérülések, fekélyek is képesek a teljes felépülésre, melyek eddig csak műtéttel voltak rekonstruálhatók. Amennyiben a seb súlyos mértékű, a regeneráció elindulásához szükséges bőrsejtek is megsemmisülnek. Erre találta meg a megoldást a San Diego Salk Intézet kutatócsoportja: vírusokat vetnek be annak érdekében, hogy azok átprogramozzák a sérülés helye és az az alatti kötőszövet más rendeltetésű sejtjeit. Így a bőr sejtjeihez elengedhetetlen 4 fehérje termelése beindítható.

A technikával 18 nap leforgása alatt új bőr képződött.

A módszert eddig csak egereken tesztelték, a kutatók mégis optimisták, úgy vélik, a súlyos sérüléseknél, cukorbetegséggel küzdőknél, és idős embereknél is eredményes lesz majd az innováció. Hosszú távú elképzeléseik szerint pedig nemcsak a bőr sejtjei, de a szervek regenerálása is megoldható lehet a módszerrel. Mindezek mellett a szépségiparban, és a plasztikai ágazatban való megjelenést is valószínűnek tartják. Juan Carlos Izpisua Belmonte, a kutatás vezetője szerint a technológia lehetőség az öregedő, és az egészségtelen bőr megfiatalításában.

Comments are closed.