Próbára bocsátják a japán űrliftet

180

Megelevenedik az, amit Artur C. Clarke a sci-fi elméletében már elképzelt, ugyanis 2018.09.11-én az világűrbe küldik a világ legelső űrliftjének kicsinyített mását.

Az űrlift ötlete már régóta foglalkoztatta a kutatókat, hiszen a rakétakilövésekkel szemben (melyek nagyon drágák, sok üzemanyagot használnak, és nem mellesleg szennyezők is) ez a megoldás jóval olcsóbb és környezetbarátabb.

Az űrlift működéséhez papírforma szerint egy pár ezer kilométer hosszú kábelre van szükség, ami az űrbéli állomást és a Földet köti össze. A valóságban azonban a megvalósítás jóval nehézkesebb, hiszen jelenleg nincs olyan erősségű kábel, ami elég tartós lenne a Föld és az űr közti távolságon ingázó lift elbírásához.
Egyrészt a lift a Nap és a Hold gravitációja miatt nagymértékben himbálózna, miközben a Coriolis-erő is erős ráhatással lenne mozgására, másrészt a kábel anyagának meghatározása is problémákat vet fel.

A kábel elkészítése megoldható lenne akár nanotechnológiával is a megfelelő erősség érdekében, ám korántsem biztos, hogy a méret megnövelésével a kábel anyaga nem gyengülne, vagy változna. Arról nem is beszélve, hogy a szakítószilárdsága akár egy atom elcsúszása miatt is nagy mértékben leredukálódhat.
A Japánban lévő Sizuoka Egyetem kutatói apró prototípusban ugyan, de megkísérlik megugrani a feladatot. Egy apró liftet már elkészítettek, bár ennek méretei még nem a megfelelő nagyságban láthatók. A nanotechnológia helyett inkább kettő darab 10-10 centiméteres műhold tíz méter hosszú kábellel való összekapcsolásával próbálják megoldani a feladatot. A két műhold között pedig egy mini, kamerákkal felszerelt dobozka, vagyis a lift mozog majd.

Comments are closed.